hspace=Cafayate jest małym miasteczkiem, znajdującym się w Dolinie Calchaqui, w południowo-zachodniej części prowincji Salta na północy Argentyny na wysokości powyżej 1700 m nad poziomem morza. Warunki naturalne jakie panują w tej części kraju tworzą unikatowy mikroklimat, który okazał się doskonały dla winiarstwa, co potwierdza fakt iż znajdują sie tu producenci uznani na całym świecie (Pernod Ricard, The Hess Collection, Michel Rolland). W Cafayate winnice zajmują 2200 hektarów. Winiarstwo do Cafayate przywiózł Wenceslao Plaza, który jako pierwszy zasadził winorośl na swojej farmie, Finca La Perseverancia. Zasadzone przez niego szczepy pochodziły z Francji i były to Cabernet Sauvignon, Tannat and Malbec oraz z Hiszpanii, szczep Torrontes, który okazał się “królem” szczepów w Cafayate. Wina produkowane ze szczepu Torrontes są uznane na całym świecie jako wyjątkowe i charakterystyczne dla tego miejsca. Wyjątkowy klimat Cafayate tworzy kilka głównych elementów: wysokość (1700 m nad poziomem morza), duże wahania temperatury pomiędzy dniem i nocą (w lecie maksymalna temperatura to 38 stopni C i minimalna 12 stopni C), silne nasłonecznienie (350dni w roku), kamieniste i piaszczyste gleby, górskie potoki, tworzące naturalne systemy irygacyjne, rzadkie opady deszczu (średni roczny opad to 150 millimetrów) oraz wilgotność poniżej 15% Szczególnie wahania temperatury powodują, że dojrzewające tutaj owoce są silnie skoncentrowane i charakteryzują się mocnym aromatem i smakiem a rzadkie opady deszczu oraz niska wilogotność chronią winorośl od chorób zagrażających większości rejonów winiarskich na świecie. Te wszystkie czynniki oraz przede wszystkim stałość warunków klimatycznych gwarantują każdego roku zbiory tej samej wysokiej jakości.

hspace=