Jest to niewielki obszar położony na południe od Lizbony oraz dwóch znanych regionów winiarskich: Estramadury i Ribatejo. Setubal jest jednak ceniony za doskonałe wina czerwone ze szczepu Castelao i sięgającą czasów starożytnych tradycję produkcji win słodkich na bazie Moscatela.
Castelao należy do najczęściej uprawianej w Portugalii odmiany czerwonej, często niedocenianej. Jednak dobre setubalskie wino z tego grona zadziwia długowiecznością, głębią i strukturą. Zaznaczyć należy, że Moscatel de Setubal w swych najszlachetniejszych wcieleniach, jest bodaj najlepszym muszkatem w Europie. Są to wina wzmacniane alkoholem i starzone długo w beczkach, mogą być nierocznikowe lub rocznikowe, wypuszczane zwykle po 8 do10 lat starzenia.
Czołową apelacją dla win czerwonych jest Palmela, ale dobre wina powstają również w apelacji Arrabida. W tej drugiej, na glebach wapiennych, więcej uprawia się szczepów francuskich i północnoportugalskich.
Wina białe w regionie powsają głównie ze szczepu Fernao Pires, dającego napój o charakterze cytrusowym i odświeżającym.