Ten największy Wyznaczony Region Produkcji Wina w Portugalii położony w północno-zachodniej części kraju produkuje wina lekkie, kwaskowate, zazwyczaj lekko musujące. Vinho verde dosłownie oznacza „ zielone wino”, co odnosi się jednak do jego młodości, a nie do koloru. Plantacje winorośli, z której powstaje Vinho Verde zajmują prawie 70 tys. hektarów, czyli 15% plantacji krajowych i rozciągają się między uchodzącymi do Atlantyku rzekami Minho i Douro. DOC Vinho Verde dzieli się na 9 okręgów wyznaczonych przez różnice i odmiany winorośli: okręg AMARANTE, AVE, BAIÃO, BASTO, CÁVADO, LIMA, MONÇÃO,PAIVA, SOUSA. Najlepsze i najdroższe Vinho Verde pochodzi z północnej części regionu, okolic Monção, i wytwarza się je ze szlachetnej odmiany ALVARINHO. Wina czerwone mają intensywny kolor z różową lub czerwoną pianą; białe mają kolor cytrynowy lub słomkowy. Większość białego Vinho Verde to trunki mieszane, przede wszystkim z takich odmian jak: Azal, Loureiro, Trajadura, Avesso i Pedernão ( Arinto ). Vinho Verde białe podaje się na ogół do dań z ryb lub owoców morza, a także do białego mięsa, zawsze o temp. 8 –10oC. Ostatnio podaje się to wino również jako aperitif ze względu na jego lekkość i właściwości orzeźwiające.