Porto to ambasador portugalskich win, najsłynniejsze wino świata, produkowane w dolinie rzeki Douro, w powiecie Mesão Frio. Jest to wino słodkie, dojrzałe o bardzo wysokiej jakości, wzmacniane schłodzoną brandy. Zawartość alkoholu wynosi od 19% do 22%. Wśród różnych rodzajów Porto liczą się przede wszystkim:

VINTAGE – Porto pochodzące z jednego zbioru, o szczególnej jakości i wyjątkowych zaletach aromatu i smaku. Zdaniem niektórych koneserów rocznik 1912 jest najlepszym vintage XX wieku.

VINHO DO PORTO TAWNY – jest to najbardziej powszechne wino Porto, posiada kolor jaśniejszy niż inne, o odcieniu brązowym, uzyskiwany na skutek długiego leżakowania wina w beczkach i długotrwałej oksydacji. Wina Porto Tawny 10-, 20-, 30- i ponad 40-to letnie mają zawsze podany wiek na butelce.

VINHO DO PORTO – Są to wina pochodzące z jednego zbioru, dojrzewające w beczkach nie mniej niż przez 7 lat; podana jest data zbioru.

LATE BOTTLED VINTAGE lub L.B.V – Porto z jednego zbioru w najlepszym roku, produkowane w oparciu o najlepsze wina czerwone odpowiednio wyselekcjonowane, dojrzewające w beczkach od czterech do sześciu lat i butelkowane po wytrąceniu osadu.

VINHO DO PORTO BRANCO – Białe Porto tradycyjne, słodkie lub bardzo słodkie w kolorze bladego złota, albo wytrawne lub pół-wytrawne w kolorze białym i o kwiatowym aromacie,

VINHO DO PORTO RUBY – młode korpulentne Porto o owocowym aromacie.

Wino Porto kontrolowane jest przez Instytut Wina Porto.