Central Valley to jeden z pięciu regionów winiarskich Chile. W skład tego regionu wchodzą cztery podregiony: Valle del Maipo (8500ha), Valle del Rapel (25.000ha), Curico (15.000ha) oraz Maule (około 26.000ha). To serce winiarskie Chile położone jest 320 km na południe od Santiago, między podnóżem gór And a wybrzeżem Pacyfiku.
Historyczną kolebką tutejszego winiarstwa jest podregion Maipo Valley, gdzie wina typu bordeaux tworzono już w połowie XIX wieku i do dnia dzisiejszego uprawia się tu głównie Cabernet Sauvignon oraz Merlot. Produkujący głównie wina czerwone podregion Rapel Valley dzielimy na dwie strefy Cachapoal Valley i leżącą powyżej Colchagua Valley. Obok Cabernet Sauvignon, Merlot oraz Carmenere swój potencjał rozwijają tutaj również odmiany takie jak Chardonnay i Sauvignon Blanc. Najbardziej obiecującą strefą jest Curico Valley skąd pochodzi mnóstwo wysokiej jakości win i gdzie swoje winnice mają niemal wszyscy czołowi winiarze chilijscy. Długi okres wegetacyjny sprzyja tworzeniu win skoncentrowanych o silnie zaznaczonej owocowości. Najbardziej wysuniętym na południe rejonem Central Valley jest Maule Valley, gdzie na łagodnych wzgórzach uprawia się winorośl od ponad 200 lat. Obok klasycznych odmian hoduje się tu również autochtoniczną, rustykalną odmianę czerwoną Pais.