Na południu Węgier, w ich środkowej części, po obu stronach rzeki Dunaj położony jest region Szekszard.
Tereny te bogate są w czerwonoziemy i lessy co pozwala tworzyć wina dobrze zbudowane, wysokiej jakości. Ciepły, umiarkowany klimat sprawia,że najlepiej sprawdzają się tu szczepy wcześnie dojrzewające, wśród kosmopolitycznych Merlot, wśród typowo węgierskich - Kadarka, która znalazła tu najlepsze dla siebie warunki do dojrzewania. Ten drugi szczep długo pozostawał niedoceniany (produkowano z niego tylko lekkie wina o miernej jakości lub miejscowy specjał - wino pośrednie między czerwonym a różowym - nazywane siller albo fuchsli) może więc dobrze, że obecnie przeżywa swój renesans jako odmiana wysokiej jakości. Inne uprawiane tu winogrona to: Kekfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc oraz nieco Syrah.
Wina białe powstają w apelacji Tolna, głównie ze szczepów: Chardonnay, Olaszrizling i Rizlingszilvani.
Warto również wspomnięć, że Szekszard jest jedynym miejscem poza Egerem, gdzie prawnie dopuszczona jest produkcja popularnego wina bikaver.