Region Szampanii jest najdalej na północ wysuniętym regionem europejskich upraw (oprócz Wysp Brytyjskich, gdzie nota bene wytwarza się dobre wina musujące), którego produkty są znane i cenione na całym świecie. Rozciąga się na obszarze departamentów: Aube, Haute-Marne, Marne, Ardennes, ok. 145 km od Paryża. Zajmuje tereny falistej i pagórkowatej niziny na wschodnich krańcach Basenu Paryskiego. Apelacja obejmuje 31.000 h upraw. Istnieją szampany białe i różowe technologia ich produkcji jest trudna i skomplikowana. Za wynalazcę uważa się mnicha benedyktyńskiego P. Pérignona z opactwa Hautvillers. Obowiązują dwie metody: szampańska ( champenise) albo klasyczna. Do produkcji szampana używa się gron Pinot Noir, Meunier i Chardonnay. Moszcz z winogron (bez maceracji) wlewa się do kadzi stalowych (rzadziej do beczek). Wino fermentuje a następnie jest mieszane z różnymi innymi wina ( mogą być z różnych szczepów i winnic). Po tym procesie wino jest rozlewane do butelek i dodawa jest mieszanka drożdży i cukier, dzięki której zakorkowane wino musuje, wytwarzając alkohol i C02, który rozpuszcza się w winie. Jest to druga fermentacja i trwa ona do kilku tygodni po czym obumarłe drożdże osiadają na dnie butelki. Następnie wino dojrzewa minimum 15 miesięcy w pozycji poziomej. Ostatnią fazą produkcji jest powolne obracanie do pozycji pionowej i osad przesuwa się do szyjki butelki. Gdy ten pieczołowity proces zostanie zakończony, szyjki wraz z osadem zamraża się. Usunięcie korka powoduje, iż zamrożony fragement szyjki ( a własciwie wina z szyjki ) łatwo usunąć. Wino uzupełnia się mieszanką starego wina z tzw. rezerwy i można już korkować butelkę. Wino dojrzewa jeszcze kilka miesięcy zanim zostanie wysłane do sprzedaży. Większość szampanów to wina nierocznikowe. ( w związku z domieszkami win z rezerw podczas procesu produkcji )

hspace=