Ten stan ze stolicą Adelajdą ma opinię najbardziej produktywnego w Australii, co w znacznej mierze zawdzięcza sztucznie nawadnianej i bardzo żyznej strefie Lower Murray z regionem Riverland. Inne regiony to:Clare Valley, Barossa Valley, Eden Valley, Adelaide Hills, Mclaren Valley i Langhorne Creek.
Topograficznie możemy wyróżnić dwa typy krajobrazu: płaskie obszary w regionie Riverland oraz wyżej położone Mount Lofty Ranges i Adelaide Hills – zapewniające chłodniejsze warunki do produkcji win. Gleba na tych terenach to wapienie i gleby piaszczyste ze stałym lustrem wody na głębokości 2 metrów. Gorący i suchy klimat jest łagodzony przez chłodne morskie bryzy znad Zatoki Św. Wincentego, które są odczuwalne aż w dolinie Clare.
W Barossa Valley gdzie jest około 50 winnic, można odczuć wpływ niemieckich imigrantów – dużą rolę odgrywa tu Riesling, choć lepiej się udaje shiraz. W strefie Limestone Coast, z regionami Coonawarra i Padthaway znane są z uprawy Cabernet Sauvignon. Inne odmiany uprawiane na południu to Chardonnay, Semillon, Merlot,Grenach i Pinot Noir.