DOURO – to region położony w północnej, górzystej części kraju, ciągnący się ponad 100 km wzdłuż rzeki Douro, obejmując dystrykty: Vila Real, Braganca, Viseu i Guarda.

Zbocza gór o wysokości ok. 1000 metrów, od podnóży aż po szczyty, pokryte są winnicami rozpostartymi na tarasach. Około 50% upraw winorośli przeznaczona jest do produkcji wina Porto. Z pozostałych powstają inne wina doskonałej jakości, które otrzymują nazwę DOURO lub VINHO DO DOURO.

Region produkuje wina białe, czerwone, różowe, musujące i deserowe. Wina deserowe, produkowane ze szczepu Moscatel Galego Branco, otrzymują nazwę MOSCATEL DOURO.

Najważniejsze odmiany tamtejszych winorośli to: Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinto Cão, Tinta Roriz, Tinta Barroca.

Region DOC DOURO podzielony jest na 3 okręgi: Baixo Corgo, Cima Corgo i Douro Superior. Każdy z nich wytwarza wina o specyficznym charakterze.