Argentyna należy do pierwszej piątki producentów wina na świecie. Wina argentyńskie są przy wzrastającej jakości wyjątkowo tanie. Większość jest konsumowana na rynku wewnętrznym, co powoduje iż spożycie per capita jest bardzo wysokie.

Największym rejonem produkcji jest prowincja Mendoza, gdzie produkuje sie 70% wszystkich win, w tym 80% win jakościowych. Inne regiony to: Rio Negro, San Juan i Salta. Większość z nich jest położona blisko Andów co umożliwia dostęp do wody potrzebnej do irygacji .

Najpopularniejszym szczepem jest Criolla (inaczej zwany Mission) oraz Malbec. Inne szczepy uprawiane w Argentynie to: Barbera, Bonarda, Cabernet Sauvigno, Merlot, Nebbiolo, Pinot Noir, Sangiovese, Syrah oraz Tempranillo. Białe szczepy reprezentują: Palomino, Torrontes i Pedro Ximenez. Uprawia się również mędzynarodowe odmiany: Chardonnay, Chenin Blanc, Semillon i Sauvignon Blanc - dające szczególnie dobre rezultaty w rejonie Rio Negro.