Synonimy: Ruläner w Niemczech, Pinot Beurot, Klevner, Fauvet we Francji, Pinot Bianco we Włoszech.Jest to biały szczep z rodziny Pinot uprawiany w wielu krajach. Najliczniej obsadzony jest w Alzacji, gdzie stanowi ok 20 % areału, w Niemczech, Kalifornii we Włoszech (Górna Adyga, Trydent).Wina z Pinot Blanc charakteryzują się dobrą strukturą, niską zawartością kwasów. O jego atrakcyjności stanowi jego plenność oraz duża zawartość cukrów. Sprawdza się jako wino do lekkich posiłków, owoców morza, wędlin itp. W winie dominują aromaty masła, orzechów laskowych i cytrusów.Jest chętnie łączony z Chardonnay w apelacji Cremant d'Alsace. Wszechstronność Pinot Blanc powoduje, że sukcesywnie wypiera on Chasselas z alzackich upraw. Pinot Blanc należy pić kiedy jest młode.