Synonimy: CalabreseJest to szczep sycylijski, podstawa w produkcji tamtejszych win czerwonych. To gwiazda ostatnich lat. Najlepsze efekty daje tam, gdzie panują upały - tylko w takich warunkach przekazuje winom swe najlepsze cechy. W zależności od sposobu winifikacji, warunków wegetacyjnych może dać wina niezwykle skoncentrowane, bogate w garbniki, alkohol i pigmenty przy zachowanej finezji. Nero d'Avola daje wina o aromatach przede wszystkim roślinnych lub tez czarnych porzeczek, wiśni i dżemów owocowych. Świetnie znosi leżakowanie w dębinie. Jest na tyle wszechstronny, że może dać bardzo wartościowe wina jednoszczepowe. Świetnie komponuje się we wszelakich mieszankach, np. razem z sycylijskimi Nerello Mascalese, Nerello Cappuccino, czy Merlotem i Cabernetem. Przez niektórych Nero d'Avola jest polecany dla wszystkich uczulonych na Cabernet Sauvignon.