Synonimy: Viura, Maccebeu, Maccebeo,Forcalla, Gredelin, Rossan, AlcañónJest to szczep biały spełniający ważna rolę przy produkcji win białych w Hiszpanii i w południowych regionach Francji - Roussillon (tu jest główny szczep biały), Langwedocji. Jest chętnie uprawiany ze wzgledu na swoją wszechstronność. Można z niego zrobić wina wytrawne, musujące, słodkie.W Katalonii jest podstawowym szczepem do produkcji win Cava, w Riosze robi się z niego wina białe. Na południu Francji zbierany w I połowie listopada daje wina niezwykle rzeźkie, o umiarkowanej kwasowości i zawartości alkoholu ok 12%. Natomiast przy późnych zbiorach daje wina niezwykle skoncentrowane, w kolorze słomy, bogate w cukier i służy do wyrobu VDN takich jak Rivesaltes, Maures, Banyuls. Czy we Francji, czy też w Hiszpanii wina z tego szczepu najlepsze są młode.Macabeo świetnie komponuje sie w mieszankach - np. w regionie Rueda dodawany jest do szczepu Verdejo do jego złagodzenia. Ma na tyle bogata strukturę, że wytrzymuje starzenie w dębinie.