Domaine Chandon de Briailles powstała w 1834 roku. Początkowo istniały tylko winnice Savigny-lès-Beaune i Pernand-Verglesses. Pochodzące z dwóch mono-odmian (Pinot Noir i Chardonnay) wina mocno wyrażają autentyczność swojego terroir. Grands Crus hodowane są metodą tradycyjną z wykorzystaniem własnych koni pługowych, które zmiękczają i dotleniają glebę. Dzięki temu łatwiej dostarczać składniki odżywcze winoroślom.
Produkcja win François de Nicolay
Holistyczny szacunek dla życia, który przekłada się na zrównoważone, zdrowe winogrona zdolne do produkcji żywych, czystych i uwodzicielskich win, dlatego w 2005 roku winnica całkowicie na rolnictwo biodynamiczne. Wniosek o certyfikację EcoCert i Demeter skutkował jej otrzymaniem już w 2011 roku. Wina wydają się bardziej żywe i zdrowe, a przy zbiorach są lepiej zbalansowane między kwasowością a aromatami.
Francois chciał poszerzyć zasięg Chandon de Briailles, więc powstał projekt Maison de Nicolay. Kupuje całe winogrona i niesfermentowany sok winogronowy z sąsiednich winnic, które posiadają certyfikat biodynamiczny lub są w trakcie procesu. Po sprawdzeniu winogron, dokonuje selekcji, która może wspierać wzrost bez dodatku siarki lub drożdży - wina z czystego moszczu winogronowego. Winogrona fermentują i dojrzewają w piwnicy Savigny Les Beaune (bardzo stara jaskinia), bez pompowania, filtracji czy siarki i są butelkowane ręcznie metodą „chevre a deux becs”. W ten sposób zachowuje świeżość wina i pozwola wyraźnie wyrazić terroir.