Historia winnicy sięga aż do 1726 roku, kiedy urodził się Giacomo Bressan, pierwszy założyciel winnic we Friuli. Obecnie prowadzący biznes Fulvio to już 9 pokolenie rodziny Bressanów. Razem z ojcem Nereo, żoną Jeleną – kontynuują tradycje winiarskie regionu.
Historia zapisana w muszli, gdzie w czasach największej wegetacji widać fale liści winorośli o jaskrawozielonym kolorze, gdzie zbocza regionu Collio powoli zanikają, otwierając się na dolinę rzeki Isonzo, w zakątku ziemia chroniona od północy przez Alpy, a od południa otwarta na ciepłe wiatry Morza Adriatyckiego; gdzie wyjątkowe połączenie elementów naturalnych (geografii, geologii i klimatu) tworzy terroir zarówno wyjątkowe, jak i niepowtarzalne dla uprawy winorośli; to tam znajduje się winnica Fulvio Bressana.
Na 20 hektarach rodzina Bressan produkuje rocznie około 55.000 butelek wina, z lokalnych szczepów: Schiopettino, Pinot Nero, Pinot Grigio i Ribolla Gialla.
Szczepy winorośli zostały posadzone w rzędach, które zachowują idealne odległości i orientacje dla roślin zaprojektowanych do wyjątkowo niskiej produkcji winogron o wyjątkowej jakości, zgodnie z filozofią, która zawsze miała na celu produkcję win na najwyższym poziomie.
Po raz kolejny powtarzając koncepcję, że doskonałe wino powstaje z wysoko wyselekcjonowanych winogron, przytoczone powyżej przesłanki stają się warunkami, których nie można zignorować dla tych, jak my, którzy przyjmują proces produkcji wina zgodny z naturalną linią, w której filozofia nie wymuszając etapów transformacji, pozostawia naturalne drożdże, naturalnie obecne w winogronach - zadanie spontanicznej fermentacji, która uprzywilejowuje „typową naturę” wina, bez tolerancji dla zewnętrznych manipulacji lub dodatków. Mamy potwierdzenie z prawie 300 zbiorów, że „wielkie wino” to wyjątkowy produkt – szczególne dziecko naturalnej ewolucji, która szanuje starożytne obrzędy i nigdy nie ignoruje najmniejszego, pozornie nieistotnego szczegółu.

Dlatego nasza rola jako winiarzy, mówi Fulvio, jest „zredukowana” do zadania cierpliwego podążania za winem w jego osobistej przemianie, jak w przypadku mozaiki, w której każdego dnia dodawane są nowe kafelki, aby poprawić cały obraz. Umiejętności i sprawdzone doświadczenie dalekowzrocznych mistrzów winiarstwa polegają na podążaniu za jego wyrafinowaniem, z określonymi metodami i ramami czasowymi, aby doprowadzić wino do tego magicznego momentu degustacji.
Ostrożnie popijając jedną z tych pereł, można dostrzec, że historia winiarni Bressan jest złożona, utworzona z miłości do tego, co zbiorowa wyobraźnia nazwała wartościami: trzy wieki historii przekazywane z ojca na syna, reprezentujące wyjątkowe dziedzictwo, w którym przeszłość żyje na nowo każdego dnia, bo to jeszcze nie koniec...