Gospodarstwo Massa Vecchia znajduje się na Maremmie w górnej części Toskanii, w samym sercu Colline Metallifere.
Jest to mała firma o powierzchni około 24 hektarów, podzielona na trzy główne części: pierwsza na wysokości 230 m.n.p.m. położony u podnóża wzgórza, na którym stoi miasto Massa Marittima, składający się z piwnicy, winnic (3,9 ha), gaju oliwnego (1,5 ha) i gruntów ornych (0,8 ha); drugi znajduje się nadal na zboczach wzgórza, ale po przeciwnej stronie, na wysokości około 200 m n.p.m. oraz z rozszerzeniem o 0,8 hektara winnic; trzecia na prawie 500 m n.p.m., dalej w głąb lądu w kierunku górzystej części obszaru, na którą składają się gospodarstwo rolne, winnica (1,2 ha), grunty orne (4,5 ha) i lasy (11 ha).
Produkcja rolna dotyczy głównie wina (średnio około 15 000 butelek rocznie), ale produkowane są również niewielkie ilości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Założona w 1985 roku przez Fabrizio Niccolaini i prowadzona wspólnie z żoną Patrizią Bartolini, od 2009 do końca 2018 roku firmą zarządzała Francesca Sfondrini, córka Patrizii, oraz jej partnerzy Daniel i Ines Wattenhofer, Thomas Frischknecht i Rocco Delli Wzgórza. W ostatnich latach w firmie obecny jest również Stefano Costagli, mąż Franceski. Od początku 2019 roku Fabrizio przejął zarządzanie firmą w miejsce Franceski wraz z Toscą i Vasco, braćmi Franceski.
Filozofia wina wg Massa Vecchia
Przez wina naturalne rozumiemy wina produkowane bez pomocy chemii w winnicy iw piwnicy oraz bez użycia inwazyjnych technologii. Powodem tego wyboru jest głównie chęć produkcji win, które przylegają do terytorium: w rzeczywistości, kiedy wino jest manipulowane w celu jego zbudowania, ten istotny element zostaje utracony i przestajemy produkować wino, aby wyprodukować „napój bezalkoholowy” zamiast.
Niestosowanie środków chemicznych w winnicy oznacza utrzymanie i rozwój roślin w harmonii z klimatyczno-środowiskowym kontekstem, w którym rosną, co pozwala winnicy wyrazić charakter terytorium. Rezygnacja z chemii i inwazyjnych technologii w piwnicy oznacza wspieranie i harmonijne zarządzanie przemianami biochemicznymi związanymi z przejściem od winogron do wina. Ważną konsekwencją tego działania jest to, że powstaje zdrowie dla naszego organizmu i dla naszej Ziemi.