Lista produktów marki Massa Vecchia



Gospodarstwo Massa Vecchia znajduje się na Maremmie w górnej części Toskanii, w samym sercu Colline Metallifere.

Jest to mała firma o powierzchni około 24 hektarów, podzielona na trzy główne części: pierwsza na wysokości 230 m.n.p.m. położony u podnóża wzgórza, na którym stoi miasto Massa Marittima, składający się z piwnicy, winnic (3,9 ha), gaju oliwnego (1,5 ha) i gruntów ornych (0,8 ha); drugi znajduje się nadal na zboczach wzgórza, ale po przeciwnej stronie, na wysokości około 200 m n.p.m. oraz z rozszerzeniem o 0,8 hektara winnic; trzecia na prawie 500 m n.p.m., dalej w głąb lądu w kierunku górzystej części obszaru, na którą składają się gospodarstwo rolne, winnica (1,2 ha), grunty orne (4,5 ha) i lasy (11 ha).

Produkcja rolna dotyczy głównie wina (średnio około 15 000 butelek rocznie), ale produkowane są również niewielkie ilości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Założona w 1985 roku przez Fabrizio Niccolaini i prowadzona wspólnie z żoną Patrizią Bartolini, od 2009 do końca 2018 roku firmą zarządzała Francesca Sfondrini, córka Patrizii, oraz jej partnerzy Daniel i Ines Wattenhofer, Thomas Frischknecht i Rocco Delli Wzgórza. W ostatnich latach w firmie obecny jest również Stefano Costagli, mąż Franceski. Od początku 2019 roku Fabrizio przejął zarządzanie firmą w miejsce Franceski wraz z Toscą i Vasco, braćmi Franceski.

Filozofia wina wg Massa Vecchia

Przez wina naturalne rozumiemy wina produkowane bez pomocy chemii w winnicy iw piwnicy oraz bez użycia inwazyjnych technologii. Powodem tego wyboru jest głównie chęć produkcji win, które przylegają do terytorium: w rzeczywistości, kiedy wino jest manipulowane w celu jego zbudowania, ten istotny element zostaje utracony i przestajemy produkować wino, aby wyprodukować „napój bezalkoholowy” zamiast.

Niestosowanie środków chemicznych w winnicy oznacza utrzymanie i rozwój roślin w harmonii z klimatyczno-środowiskowym kontekstem, w którym rosną, co pozwala winnicy wyrazić charakter terytorium. Rezygnacja z chemii i inwazyjnych technologii w piwnicy oznacza wspieranie i harmonijne zarządzanie przemianami biochemicznymi związanymi z przejściem od winogron do wina. Ważną konsekwencją tego działania jest to, że powstaje zdrowie dla naszego organizmu i dla naszej Ziemi.

Jest 4 produktów.

Pokazano 1-4 z 4 pozycji

Massa Vecchia Rosato IGP 2019

Dostępny

263,00 zł Cena

Massa Vecchia Sangiovese IGP 2019

Dostępny

263,00 zł Cena

Massa Vecchia Ariento Vermentino IGP 2019 2020

Dostępny

272,00 zł Cena

Massa Vecchia Passito IGP

Dostępny

284,00 zł Cena