Rodzina Allegrini jest bohaterem historii Valpolicella Classica od XVI wieku i od tego czasu przekazuje kulturę winorośli i wina.
Firma, zaliczana do najważniejszych rodzin właścicieli ziemskich, przeszła głęboką transformację, począwszy od lat 60. XX wieku za sprawą Giovanniego Allegriniego. Uznawany za jednego z głównych architektów odrodzenia Valpolicelli, Giovanni udoskonalił sztukę winiarstwa, skrupulatnie dobierając winogrona i wprowadzając kilka ważnych innowacji w dziedzinie uprawy winorośli i enologii.
Firmę Allegrini można uznać za wynik inteligencji i pracowitości Giovanniego Allegriniego, prostego i spontanicznego człowieka, który dał życie solidnemu, wydajnemu i innowacyjnemu przedsiębiorstwu rolniczemu.
Swoją działalność rozpoczął bardzo młodo i sztukę winiarską doskonalił wykazując się dużymi umiejętnościami i urzekającą pasją. Z sugestywnym wizerunkiem nazywano go „pająkiem z beczek”: w rzeczywistości w swojej piwnicy z dumą pozwalał degustować wina i słuchając osądów i wrażeń, skakał jak pająk od jednego do drugiego cennego wina beczki. Styl życia, historia i kultura Giovanniego do dziś są kluczem do zrozumienia filozofii i przyczyn sukcesu firmy Allegrini. Po jego śmierci w 1983 roku firmę przejęli jego synowie.
Valpolicella, jeden z najbardziej prestiżowych obszarów włoskiej sceny winiarskiej, od czasów starożytnych był regionem poświęconym uprawie winorośli, co potwierdza etymologia jego nazwy: „val polis cellae” oznacza w istocie „dolinę wielu piwnic ". Znajduje się w zachodniej Veneto, między Weroną a jeziorem Garda, graniczy od północy z górami Lessini.
Obszar zwany Valpolicella Classica, najbardziej odpowiedni do produkcji win o wysokiej jakości i prestiżu dzięki swojemu przeważnie pagórkowatemu położeniu, jest podzielony na 5 gmin: Sant'Ambrogio, San Pietro in Cariano, Fumane, Marano i Negrar. Charakter gleby jest głównie wapienny, az geologicznego punktu widzenia uczeni uważają, że pochodzi z okresu jurajskiego i kredowego. Klimat jest na ogół łagodny i umiarkowany z opadami deszczu w zakresie od 900 do 1100 mm wody rocznie. Terytorium jest bogate w historię i kulturę: ci, którzy go odwiedzają, mogą łatwo natknąć się na starożytne kościoły, renesansowe wille i ważne przykłady architektury wiejskiej
Od 2017 roku Allegrini odnowiło certyfikat Biodiversity Friend, który jest wyrazem uznania nie tylko dla winorośli, ale także dla zwierząt i owadów zamieszkujących tereny wiejskie i ich naturalne środowisko. Rok 2019 był natomiast rokiem Equalitas, certyfikacji zrównoważonego łańcucha dostaw w aspekcie środowiskowym, społecznym, ekonomicznym, który obejmuje również całą sieć dostawców. W 2021 roku uruchomiono stały monitoring zużycia wody w winnicach oraz proces identyfikacji śladu węglowego, który określa ilościowo emisje CO2 w celu ich racjonalizacji i ewentualnej neutralizacji innymi działaniami agronomicznymi.
Dziisaj posiadłość rodziny Allegrini obejmuje ok. 70 h ziem znajdujących się w gminach Fumane, Sant'Ambrogio i San Pietro. Odmiany uprawianych winogron to typowe dla tego obszaru: Corvina, Rondinella, Molinara, Garganega, ale także Chardonnay, Sauvignon, Syrah. Przekonanie o ogromnym potencjale tego obszaru, wrodzona pracowitość i pasja, połączenie doświadczenia przodków z nowoczesnością a przede wszystkim nacisk na jakość - to droga do osiągnięcia miejsca lidera w światowej czołówce producentów wina . Allegrini konsekwentnie idzie do przodu i co roku sprzedaje ok.680 000 butelek swojego wspaniałego wina na całym świecie. Winnica Roku 2016 ogłoszona przez Gambero Rosso.