Pięć wieków historii
Tajemnicza góra Tokaj… widziana z góry wznosi się ponad jesiennymi mgłami, jej zbocza mienią się złocistymi winoroślami, a jej wierzchołek góruje nad rozległą równiną węgierską aż po daleki południowy horyzont. Przy dobrej pogodzie widać nawet Słowację i Ukrainę. Niekwestionowany król węgierskich winnic, Góra Tokaj położona jest na północy kraju, 230 km na wschód od Budapesztu. To legendarne miejsce produkuje wyjątkowe wina, serwowane na dworze Ludwika XIV, który o Tokaju powiedział, że to „Król Wina i Wino Królów”.

„7 winnic” = Hét-szőlő
W każdej koronie jest klejnot. Po południowej stronie Tokaju cesarski majątek Tokaj-Hétszőlő posiada najbardziej urodzajne ziemie i najlepsze winorośle, a od 1502 roku przyroda obdarza tu swoimi owocami hojniej niż gdziekolwiek indziej. Powstanie majątku nie jest dziełem przypadku : rodzina Garai po prostu wybrała 7 najlepszych winnic na Górze Tokaj, stąd nazwa: Hét-Szőlő oznacza po węgiersku „7 winnic".
Wyjątkowe i szlachetne terroir
Wina, tak wspaniałe, nigdy nie miały pozostać tajemnicą na długo… działki majątku Tokaj-Hétszőlő zostały sklasyfikowane jako Tokaj Premier Cru już w 1772 r., kiedy majątek należał jeszcze do Cesarstwa Austro-Węgierskiego. To wyróżnienie jest hołdem dla wyjątkowych cech tego, co jest wyjątkowym terroir.
Po zawirowaniach II wojny światowej i okresu komunizmu posiadłość ponownie odrodziła się w grudniu 1991 r. W 2009 r. winnicę zakupił Michela Reybier, właściciel Château d'Estournel . Obecnie współwłaścicielami są Francuzi z firmy ubezpieczeniowej G.M.F. posiadający także Chateau Beychevelle w Bordeaux. Całkowicie organiczna uprawa winorośli koncentruje się na 55 ha wokół szczepów Furmint, Harslevelü, Köverszölö, Muscat Lunel. Produkowane tu co roku wina - Szamor odni, Furmint, Hárslevelú i Muscotaly oraz z późnego zbioru - Hárslevelú i Furmint, a w szczególności unikatowe Aszu, to wielka duma firmy.
Natura sprzysięgła się, aby ponownie połączyć wszystkie warunki niezbędne w posiadłości Tokaj-Hétszőlő do rozkwitu tak poszukiwanego Botrytis cinerea - ziemia jest prawdziwym skarbem. Ale jeśli chodzi o wino, nigdy nie można brać niczego za pewnik. Zainspirowani tajemniczą mocą pojedynczego miejsca, mężczyźni starali się zebrać swoje know-how, aby promować ten wyjątkowy dar, podejmując decyzje bez kompromisów i kontrolując plony w ciągłym poszukiwaniu najwyższej jakości.
Przez długi czas uważano, że mieniący się kolor Aszús z Tokaj-Hétszőlő był oznaką złota… Alchemicy badali nawet to dziwne zjawisko, ale nie znaleźli wyjaśnienia. Jedno jest pewne: specyfika terroir Hétszőlő daje wina o wielkiej harmonii i niezrównanej złożoności, nasycone gładkością i aromatem charakterystycznym dla gleb lessowych.