Fred Cline założył Cline Family Cellars w 1982 roku w Oakley w Kalifornii, tworząc swoje pierwsze roczniki z oryginalnych nasadzeń Mourvèdre, Zinfandel i Carignane, z których część pochodzi z lat 80. XIX wieku.
W 1989 roku on i jego żona Nancy kupili 350-hektarową farmę koni w Sonoma-Carneros i przenieśli tu winnicę.
Fred Cline był jednym z pierwszych Rhone Rangers i zaczął sadzić winnice poświęcone Syrah, Viognier, Marsanne i Roussanne. Od tych pierwszych nasadzeń rodzina kontynuuje sadzenie winnic w całym hrabstwie Sonoma, rozszerzając się o bardziej klasyczne odmiany, takie jak Pinot Noir i Chardonnay.
Kiedy obecni właściciele byli dziećmi, często można było ich spotkać bawiących się w winnicach. Rodzice chcieli się upewnić, że mają bezpieczne miejsce do zabawy. Z tego powodu było dla nich ważne, aby do uprawy winogron nie używano pestycydów i herbicydów. Uprawiano w sposób zrównoważony, wykorzystując rośliny okrywowe i herbaty kompostowe do odżywiania gleby, a także owce do zwalczania chwastów i tworzenia zdrowych winorośli teraz i dla następnych pokoleń.
Firma posiada certyfikaty California Sustainable i Sonoma County Sustainable.
Winiarze, Tom Gendall i Katie Hoggins, są mistrzami w sztuce tworzenia stylowych, szlachetnych szczepów, wintypu rodańskiego i Zinfandela. Mocno wierzą, że najlepsze wina rodzą się z winnic uprawianych w sposób zrównoważony, co oznacza, że w piwnicy wymagana jest minimalna interwencja. Używają dzikich drożdży do fermentacji aby wyrażać naturalne kolory, aromaty, smaki i konsystencje, które dają winogrona. Wszystkie wina Cline'ów są wegańskie i bezglutenowe.
Carneros
Winnica posiadłości została nazwana na cześć człowieka, który zbudował oryginalną farmę, w którym obecnie znajduje się sala degustacyjna, Juliusa Poppe. Tutaj winnice są schładzane każdego popołudnia przez „Carneros Express”, morską bryzę, która pomaga wydłużyć czas przechowywania naszych winogron. Płytkie gleby gliniaste i gliniaste pomagają winoroślom tworzyć małe, zwarte grona, z których powstają winogrona o intensywnym smaku. Uprawiane odmiany: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Syrah, Viognier i Marsanne.
Petulma Gap
Winnice zakupione w połowie lat 90-tych. Ze względu na bliskość pobliskiego Oceanu Spokojnego winnice są spowite wczesną poranną mgłą i skąpane w popołudniowym słońcu. Silne wiatry definiują ten region uprawy, powodując pogrubienie skórek winogron, co zapewnia doskonałą strukturę tanin i intensywność smaku. Połączenie płytkich gleb gliniastych i głębokich gleb gliniastych sprawia, że obszar ten jest bardzo poszukiwany dla Pinot Noir i Chardonnay. Te winnice są również obsadzone Pinot Gris, Roussanne, Syrah i Viognier.
Oakley
Oakley to miejsce, w którym Cline'owie zbudowali winiarnię i jest domem dla niektórych z najstarszych i najrzadszych winorośli w Kalifornii; niektóre mają ponad 100 lat. Winnice są jak chodzenie na plażę, głębokie piaszczyste gleby i gorące popołudnia. Winorośl jest uprawiana na sucho, a korzenie sięgają 25 stóp w poszukiwaniu wody. Te 100-letnie winorośle produkują Zinfandel, Mourvèdre, Carignane i Grenache o legendarnej intensywności, charakterze i smaku.