W 1870 roku Francesco Pisano, pradziadek obecnych właścicieli Daniela, Eduardo i Gustavo, po raz pierwszy przybył do Urugwaju z włoskiej Ligurii z żoną, która z kolei pochodziła z kraju Basków.W 1914 roku Césare Secundino Pisano, syn Francesco, przybył i osiedlił się w rejonie Progreso w departamencie Canelones i założył oryginalne winnice. Rocznik 1924 pozwolił mu zrobić pierwsze wino, będące wynikiem doświadczenia, które przekazał mu ojciec i które przywiózł ze sobą z rodzinnej Ligurii.
Winiarnia Pisano jest dziś jedną z najbardziej prestiżowych w kraju i produkuje ręcznie tylko 380 000 butelek rocznie. Jej wina mają typową urugwajską osobowość i są zorientowane na wysokiej jakości segment rynku. Odzwierciedlając jego filozofię prostoty, sprzęt w jego winnicy jest celowo prosty. Jego celem jest wytwarzanie wina w jak najbardziej naturalny sposób i przy minimalnej manipulacji.

Winnice znajdują się w pobliżu Río de la Pata, 25 km na północ od Montevideo, 34° szerokości geograficznej południowej. Jego gleby są gliniasto-gliniasto-wapienne i korzystają ze słonecznego i chłodnego klimatu atlantyckiego. Pierwotny areał obejmuje 30 hektarów Tannat, Cabernet Sauvignon i Merlot, obsadzonych w dużym zagęszczeniu i ograniczonej produkcji, a także niektóre Chardonnay i Torrontés, które są uprawiane i zbierane ręcznie. W ostatnim czasie powstały nowe winnice Pinot Noir, Syrah, Petit Verdot i Viognier, aby sprostać rosnącemu wzrostowi eksportu.