Wszystko zaczęło się, gdy wielki właściciel i piwny magnat José Rovisco Pais przekazał swoje posiadłości w Pegões lizbońskim szpitalom państwowym. Na tych posiadłościach rząd zrealizował duży projekt „kolonizacyjny”, przekazując ziemię tysiącom robotników rolnych i kierując plantacją 830 hektarów winnic. Spółdzielnia powstała 7 marca 1958 roku w celu wsparcia technicznego i logistycznego „okrężnic”. Część wsparcia polegała na odbiorze i przetwarzaniu ich winogron. Tam narodziły się pierwsze wina Pegões.
Na początku Spółdzielnia otrzymywała wsparcie finansowe i techniczne od państwa.
W wyniku rewolucji portugalskiej 1974 roku Spółdzielnia została przejęta i nastąpił okres niestabilności. Proces ten został później odwrócony iw ciągu ostatnich piętnastu lat Spółdzielnia realizowała systematyczną strategię modernizacji i konsolidacji finansowej, której głównym celem była ciągła poprawa jakości i wartości swoich win.
W tym okresie Spółdzielnia wydała około 15 000 000 € na zakup nowego sprzętu do winifikacji i stabilizacji na zimno oraz kilka baterii kadzi do fermentacji w kontrolowanej temperaturze. Inne zakupione wyposażenie obejmowało prasy pneumatyczne i próżniowe, nowoczesną linię do napełniania, etykietowania i pakowania butelek, oczyszczalnie ścieków, piwnice do leżakowania wina z ponad 3000 beczek, ulepszenia budynków i dróg dojazdowych itp.
Zainstalowano zaawansowane systemy komputerowe do celów administracyjnych i kontroli procesów.
Spółdzielnia posiada certyfikaty zgodne z NP EN ISO 9001:2000 oraz HACCP.
Terroir Pegões znajduje się pomiędzy dwoma rezerwatami przyrody – ujściem Tagu na północnym zachodzie i Sado na południowym zachodzie, po wschodniej stronie wzgórz Arrabida i po zachodniej stronie gliniastej prowincji Alentejo. Region Pegões jest wyjątkowy pod względem klimatu i warunków glebowych.
Klimat jest typu śródziemnomorskiego, a gleba, zwana „Pliocenico de Pegões”, jest glebą piaszczystą utworzoną przez miliony lat przez piasek transportowany przez rzeki Tag i Sado. To połączenie klimatu i gleby daje początek wyjątkowym winom Pegões.
Obecnie Pegões to nowoczesna i konkurencyjna winiarnia, rozpoznawalna zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym. Wina Pegões zostały wyróżnione ponad 500 nagrodami na najważniejszym międzynarodowym konkursie winiarskim w ciągu ostatnich 10 lat. Zostaliśmy wyróżnieni w 2014 roku 4 winnicą w Portugalii i 37 na świecie.
Z winnicami o powierzchni 1117 hektarów i średnią roczną produkcją winogron około 11 000 000 ton, 70% czerwonych i 30% białych. Czerwone odmiany to: Castelão (Periquita) 65% i Touriga Nacional, Aragonês i Cabernet Sauvignon, między innymi 35%. Jeśli chodzi o białych, większość to Fernão Pires 40% i Muscat 25%, Tamarez, Arinto, Antão Vaz, Verdelho i Chardonnay, które stanowią pozostałe 35%.
Winiarnia produkuje szeroką gamę win – Regional, Selected Harvest i Vintage, a także specjały, takie jak Muscat, Eau de Vie i Musujące.
Całą produkcję sprzedaje się w butelkach (12 mln) – 65% na rynek krajowy i 35% na eksport.