Firma Kakhuri została założona w 2000 roku w gruzińskim ośrodku winiarskim w Telawi w Kachetii przez trzech odnoszących sukcesy winiarzy, którzy postawili sobie za cel produkcję wina o bardzo wysokiej jakości. Od tego czasu do dziś firma kieruje się tymi samymi zasadami - jakością opartą na w pełni kontrolowanym procesie produkcji wina od pierwszego do ostatniego etapu. Kakhuri w 2010 roku uzyskała certyfikaty ISO 9001 (system kontroli jakości) oraz ISO 22000 (system zarządzania bezpieczeństwem żywności). Oznacza to najwyższej jakości narzędzia zarządzania jakością do kontroli wszystkich procesów w organizacji.
Kakhuri jest dumne ze swojego dziedzictwa, działając w kraju zwanym Kolebką Wina i podążając za starożytnymi gruzińskimi tradycjami winiarskimi. Firma zlokalizowana jest w Telavi na obszarze ponad dwóch hektarów, a jej nowoczesna fabryka jest w stanie wyprodukować 2 miliony butelek rocznie. Kakhuri ma pełny cykl produkcyjny, od tłoczenia winogron po butelkowanie wina.
Kakhuri produkuje 19 rodzajów win i dwa rodzaje wódek, które zyskały dużą renomę nie tylko w Gruzji, ale także poza nią. Świadczą o tym liczne nagrody i certyfikaty. Produkty eksportowane są głównie do: Rosji, Ukrainy, Korei Południowej, Chin, Francji, Niemiec i Litwy.
Kakhuri zajmuje jedno z czołowych miejsc wśród najlepszych gruzińskich winiarzy i czeka na jeszcze większe sukcesy, ponieważ jest bardzo szybko rozwijającą się firmą, zawsze jest gotowa na innowacje i co najważniejsze nigdy nie zapomina o własnej wysokiej odpowiedzialności za gruzińskie wino kreacji obrazu na całym świecie. Taki właśnie postulat przyświeca wszystkim procesom w Kakhuri i jego pracownikach, którzy uważają, że przestrzeganie tych zasad jest sprawą honoru.