Lista produktów marki Raventós Codorníu



Raventós Codorníu to najstarsza firma winiarska w Hiszpanii i jedna z najstarszych na świecie, działającą od 1551 roku. 450 lat doświadczenia w produkcji wysokiej jakości win i cavy (win musujących). Obecnie to piętnaście winnic, z czego dwanaście w Hiszpanii (Abadia de Poblet, Bach, Bodegas Bilbaínas, Codorníu, Legaris, Mont-Ferrant, Parxet, Portal del Montsant, Raimat, Raventós d'Alella, Scala Dei i Tionio), jedna w Napa Valley w Kalifornii (Artesa), a drugi w Mendozie w Argentynie (Séptima).

Raventós Codorníu reprezentuje ponad pięćsetletnią historię rodziny nastawionej na biznes. Pierwsze udokumentowane wzmianki o istnieniu Codorníu pochodzą z XVI wieku, kiedy Jaume Codorníu, właściciel winnicy, postanowił rozpocząć produkcję win. Od tego czasu Codorníu jest ściśle związane z ziemią, winoroślą i winami gatunkowymi.

Sto lat później młoda Anna Codorníu – osoba, która odziedziczyła posiadłość Can Codorníu, jej ziemie i winnice – wyszła za mąż za winiarza Miquela Raventósa. Od tego czasu rodzina Raventós jest właścicielem Codorníu, jednak nazwisko Anny zostało zachowane jako nazwa marki o uznanym prestiżu.

Te pięć wieków istnienia zostało naznaczone wielkimi kamieniami milowymi, które sprawiły, że firma rozwija się i umacnia. Jednym z takich kluczowych momentów był rok 1872, kiedy Josep Raventós Fatjó napisał pierwsze wersety historii cavy. To jemu po latach eksperymentów udało się jako pierwszemu wyprodukować cavę, białe wino musujące, które wkrótce miało konkurować z szampanem. Po jego śmierci, w 1885 roku, Can Codorníu odziedziczył jego syn Manuel Raventós i idąc w ślady ojca zmienił kierunek rodzinnego biznesu.

Manuel był niestrudzonym wizjonerem, który dostrzegł potencjał cavy i zdecydował, że winiarnie powinny produkować wyłącznie ten napój. W tym celu wyjechał do Francji, aby poszerzyć swoją wiedzę winiarską. To były bardzo ciężkie lata, a filoksera zdziesiątkowała winorośl, pozostawiając Penedès zdewastowane. Podobnie jak w innych regionach, podjęto trudną decyzję o usunięciu wszystkich winnic i zasadzeniu amerykańskiej odmiany winogron odpornej na wspomnianą plagę owadów. W tym czasie Manuel postanowił, pomimo trudności, zbudować kilka dużych winnic w Sant Sadurní D’Anoia – winnice, które staną się liderami w okolicy i oddają cześć cavie dojrzewającej w ich murach.

Budowę nowej winnicy zlecono modernistycznemu architektowi Puigowi i Cadafalchowi. Rezultatem było prawdziwe dzieło sztuki, które z biegiem czasu stało się znane jako „Katedra Cava”. Ponadto Puig i Cadafalch zbudowali Casa Pairal, która przez wiele lat była rezydencją rodziny. Pod tym budynkiem, podobnie jak pod resztą budynków i ogrodami, odbywa się spokojne, powolne starzenie się cavy. Prawdziwa wartość winnic Codorníu stała się bardziej jasna, gdy w 1976 roku wyżej wymienione budynki i ogrody zostały uznane za narodowe artystyczne pomniki historii. Dziś ranga tego miejsca wciąż rośnie, o czym świadczy blisko 80 000 odwiedzin rocznie.

NARODZINY RAVENTÓS CODORNÍU

Gdybyśmy mieli ustalić datę narodzin Raventós Codorníu jako firmy, prawdopodobnie wybralibyśmy rok 1914, kiedy sam Manuel Raventós założył firmę Raimat. W tamtym czasie Codorníu było silną rzeczywistością, która działała doskonale, więc Manuel opuścił zarządzanie Sant Sadurní Cavas i nabył około 3000 hektarów w regionie Costers del Segre. Projekt był tytaniczny, bo była to ziemia prawie pustynna i w ogóle mało urodzajna, niemniej jednak pasja i wysiłek włożony przez rodzinę w produkcję wysokiej jakości wina pokonały wszystkie przeszkody. Dziś te jałowe ziemie stały się drugim filarem i bazą winiarską Raventós Codorníu: spełnienie marzeń wizjonera. Sto lat później Raimat jest obecnie największą winnicą w Europie, z ponad 2000 hektarami obsadzonymi różnymi odmianami winogron.

Od tego czasu ekspansja Raventós Codorníu ruszyła jak lawina. W latach 40., kiedy firma bardzo się rozwinęła, rodzina zaczęła rozważać utworzenie nowej winnicy do produkcji wina musującego. Rondel urodził się w tym czasie. Następną ekspansją był zakup Bacha, który istniał od 1914 roku.

Pasja do świata wina i sprawienie, by Raventós Codorníu stała się wiodącą firmą w branży, przyniosła zmianę strategii biznesowej: rozszerzyć zasięg. Następnie firma zaczęła pojawiać się w regionach winiarskich o dużym prestiżu. Pierwszym przejęciem była Bilbaínas Wineries w Haro (region kwalifikowany Rioja), która posiada 263 hektary winnic należących do firmy. W tej winiarni Rioja produkowane są jedne z najbardziej prestiżowych win regionu, takie jak klasyczna Viña Pomal czy La Vicalanda.

Później, w latach 90., firma zrobiła skok poza terytorium Hiszpanii i założyła kalifornijską winiarnię Artesa, położoną w charakterystycznej Dolinie Napa. Tam produkowane są wysokiej jakości wina spokojne. Zaledwie rok później, w 1999 roku, Raventós Codorníu stworzył winiarnię Séptima w bogatym argentyńskim regionie winiarskim znanym jako Mendoza.

Wreszcie, wracając do swoich początków, firma weszła w 2000 roku jako udziałowiec Scala Dei, najstarszej winnicy w Prioracie.

Na przełomie wieków rodzina Raventós zakończyła zakładanie Legaris w regionie Ribera del Duero, i odzyskała winiarnię i winnice znajdujące się na terenach klasztornych w Abadía de Poblet.

W 2018 roku Raventós Codorníu połączyło się z Gleva Cellars (Parxet, Mont-Ferrant, Titiana, Tionio, Basagoiti, Portal del Montsant i Raventós de Alella), posiadając obecnie 14 wiodących winnic w swoich nazwach pochodzenia.

Dzięki temu wszystkiemu – i po wysiłkach związanych z prawie 500-letnią historią produkcji win – Raventós Codorníu stało się jedną z najbardziej prestiżowych firm winiarskich na świecie. Firma posiada obecnie siedem biur sprzedaży za granicą i posiada strategiczne umowy dystrybucyjne z kluczowymi krajami rynkowymi. W rzeczywistości obecnie prawie połowa naszych faktur pochodzi ze sprzedaży zagranicznej.

Firma jest zaangażowana w stosowanie najbardziej zaawansowanych technik w procesie produkcyjnym i dostosowywanie winnic do nowych wymagań technologicznych. Ponadto zaufano innowacyjnym programistom badawczo-rozwojowym, którzy służą jako punkt wyjścia do optymalizacji jakości win. W ten sposób firma Raventós Codorníu była w stanie połączyć doświadczenie zdobyte przez ponad pół tysiąca lat z dążeniem do ciągłego rozwijania się.

Pasją Raventós Codorníu jest ziemia, jej owoce i dbanie o ich najwyższą jakość. Wreszcie otwarcie na inne rynki, innowacje. Wszystko to opiera się na podstawowej przesłance, która charakteryzowała Raventós Codorníu przez te 500 lat: szacunek.

Jest 3 produktów.

Pokazano 1-3 z 3 pozycji

Delapierre Tradicion Seco Cava

Dostępny

39,00 zł Cena

Delapierre Tradicion Brut Cava

Chwilowo niedostępny

39,00 zł Cena
Niedostępny

Raimat Brut Nature Chardonnay / Xarello

Dostępny

64,00 zł Cena