To dzięki marzeniom niektórych patrzących w przyszłość rolników 30 lipca 1957 roku została założona Cantina Montelliana, firma, która stworzyła historię wina i uprawy winorośli w czasach, gdy bycie rolnikiem było wyzwaniem. Oprócz posiadania gwarantowanego dochodu dla wielu małych winiarzy, Cantina Montelliana przeszkoliła wszystkich rolników, przyczyniając się do rozwoju łańcucha dostaw.
Dzisiaj, Cantina Montelliana, z około 400 lokalnymi producentami i 750 hektarami winnic, działa z poszanowaniem terroir, podkreślając jego piękno i owoce. Nowa hala magazynowa o pojemności 185 tys. hektolitrów (z czego 36,5 tys. w autoklawie), wyposażona w najnowocześniejsze urządzenia gwarantujące jakość, higienę i bezpieczeństwo całego procesu produkcyjnego. Jednocześnie wykorzystuje tradycyjne metody, dzięki doświadczeniu i kulturze winiarskiej regionu.
Dbałość o tradycję i stosowanie najlepszych technologii w branży pozwalają zadbać o każdą produkcję, dającą doskonałe wina, przede wszystkim Asolo Prosecco Superiore DOCG i Prosecco DOC Treviso, ale także białych i czerwonych win.