Ambra i Franco Tiraboschi rozpoczęli produkcję wina w 1992 roku, prawie przez przypadek. Franco miał doświadczenie w nieruchomościach, a kiedy on i Ambra natrafili na tę nieruchomość na sprzedaż, wydawało się, że jest zbyt dobra, by ją przepuścić. Ale kiedy nadszedł czas żniw, nie mogli znaleźć kupca na winogrona, więc postanowili zrobić własne wino, a reszta jest historią.
Sam dom pochodzi z XIII wieku i był letnią rezydencją biskupa Werony. Nazwali posiadłość Ca' Lojera (w lokalnym dialekcie Dom Wilka) na cześć miejscowej legendy, według której wilki chroniły domy przemytników, którzy handlowali bronią i solą na czarnym rynku wzdłuż wybrzeża jeziora Garda.
Winnice w wieku od 30 do 40 lat są sadzone na 18 ha ziemi, bogatej w charakterystyczną białą glinę Lugany, która kiedyś była częścią dna jeziora. Jezioro Garda jest największym jeziorem we Włoszech, ale kiedyś było znacznie większe, a wysuszona gleba na dnie jeziora nadaje winom charakterystyczną mineralność. Główną odmianą w Luganie jest Turbiana lub Trebbiano di Lugana, choć mimo nazwy, w rzeczywistości jest znacznie bliżej spokrewniony z Verdicchio z Marche (rodzinne podobieństwo można dostrzec w subtelnej nucie olejku migdałowego, która czasami pojawia się w bardziej dojrzałych egzemplarzach). Wszystkie wina Ca' Lojera to w 100% ręcznie zbierana Turbiana, fermentowana i dojrzewająca w stali nierdzewnej.
Wszystkie 18 ha winorośli pochodzi z upraw ekologicznych. Podstawa ich produkcji, Lugana DOC, to chrupiące, średniej wagi białe pachnące owoce pestkowe, zielony migdał, miąższ cytryny i białe kwiaty. Lugana „Riserva del Lupo” jest wytwarzana z późno zebranych gron, często pokrytych botrytis. Wina te należą do najdłużej żyjących białych win we Włoszechi od czassu do czasu można w Ca' Lojera kupić egzemplarz kolekjcyjny!