Nazwa Franciacorta pojawia się po raz pierwszy w 1277 r. we wzmiance o tzw. „corti franche”, średniowiecznych wioskach zwolnionych z podatków i danin. Niemal 300 lat później,
Bresciański lekarz Girolamo Conforti, publikuje Libellus de Vino Mordaci, "Księgę Wina Musującego", w której opisuje produkowane tutaj wina musujące. Nazywa je „zabójczymi” ze względu na ich żywe musowanie. Mijały stulecia: piękno Franciacorty i bogactwo zasobów naturalnych przyciągały lokalne rodziny i inne osoby. Byli wśród nich baronowie Pizzini von Thurberg, szlachecka rodzina z miasteczka Rovereto, przyjaciele Mozarta i stali bywalcy salonów epoki.
W XIX wieku tradycje winiarskie Franciacorty były już dość dobrze ugruntowane. Napoleoński rejestr gruntów z 1809 r. obejmuje 1000 hektarów obsadzonych winoroślą i 9940 hektarów gruntów rolnych, na których uprawiano winorośl. Tak wiele winorośli z nawiązką zaspokajało potrzeby ówczesnych mieszkańców, więc hodowcy wyraźnie zamierzali sprzedawać wina. W 1870 r. bracia Enrico i Bernardino zakładają Pizzini Farming Company i dzięki zaawansowanym praktykom rolniczym stają się znani.
Na początku XX wieku, Giulio Pizzini Piomarta von Thurberg, idzie w ślady założycieli, a po wojnie dołącza do niego syn, Giulio Pizzini Piomarta i pomaga w zarządzaniu rodzinną firmą, poświęcając się przede wszystkim uprawie winorośli.
20 lat później, w 1967 r. Franciacorta zostaje uznana za oficjalną włoską apelację DOC czyli "oznaczenie kontrolowanego pochodzenia”. Barone Pizzini jest jedną z pierwszych zarejestrowanych winnic.
W 1998 roku winnica zaczyna eksperymentować z uprawą winorośli w celu uzyskania win, które mają głęboki związek z ziemią, na której są produkowane, są unikalne i nie mogą być powielane gdzie indziej. Wraz ze zbiorami w 2002 roku narodziła się pierwsza organiczna Franciacorta.
Winiarnia zaczyna inwestować w kolejne apelacje: w Scansano w Maremma oraz w Maiolati Spontini w Castelli di Jesi w Marchii. W 2007 r. powstaje nowa bioarchitektura winiarni została otwarta według projektu arch. Claudio Gasparottiego, współzałożyciela. 4 lata później winiarnia dołącza do projektu Ita.ca czyli zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych przez grupę producentów wina. Barone Pizzini jest pierwszą firmą posiadającą certyfikat ISO 14064. W 2012 r. International Wine Challenge nazywa Barone Pizzini Franciacorta Rosé najlepszym ekologicznym winem na świecie, zaś rok temu narodziła się pierwsza Franciacorta z odmiany Erbamat, starożytnej, rodzimej winorośli z Brescii, odkrytej na nowo dopiero w ciągu ostatnich 20 lat.