Włochy
Aperitif lub digestif, także jako sos do lodów. Przyjemny aromat świeżo wyciśniętego soku z...
Był rok 1979, kiedy Antonio Argiolas, wówczas uznany lokalny przedsiębiorca, wyjechał do Argentyny i Kalifornii. Te wyjazdy były dla niego wielką inspiracją, stanowiły początek rewolucji: pokazały mu w istocie, jak trzeba przezwyciężyć powszechne na wyspie rozdrobnienie wsi i zastosować zaawansowane technologicznie maszyny do obróbki większych i bardziej z jednej nieruchomości. W ten sposób kupił ziemie Selegas-Sa Tanca i Sisini, największe posiadłości winnicy. To są miejsca, o których mówią wina Argiolas, symbol siły, odwagi i dalekowzroczności idei.
Antonio Argiolas użył terminu 'idea' aby określić marzenia o winiarni, która byłaby w stanie opowiedzieć światu o sobie, czerpiąc siłę z tradycji. Dziedzictwo tej ambicji, strzeżone przez jego dzieci, Franco i Giuseppe, jest dziś wzmacniane przez ich wnuki Valentinę, Francescę i Antonio, którzy jako rodzice nowego pokolenia nigdy nie przestają stawiać na wartość ziemi i jej produkcji, inwestując w szkolenia i porównanie.
Od swojego wielkiego starca, pomnika niezwykłej historii przedsiębiorczości, chcieli zebrać upór i poczucie wyzwania wobec świata, prostą i autentyczną radość ze zbiorów i tłoczenia, pasję, która wypływa z bulgoczącego moszczu i musującego nowe wina, osobowość, która definiuje wina wytrwałe i dojrzałe, miękkie jak wapień, w którym są zakorzenione, aromatyczne i soczyste jak morze, długowieczne jak Sardyńczycy.
Piwnica ma jako jądro tradycyjny dom Parteolli, historyczno-geograficznego regionu Sardynii, w którym znajduje się Serdiana. Od początku stawia na innowacyjność, mocno wiążąc swoją genezę z wyspą i odzwierciedlając jej tożsamość. Chroniąc lokalne winorośle i inwestując w zrównoważony rozwój, firma eksperymentuje z najnowocześniejszymi technikami uprawy, korzysta z porad międzynarodowych ekspertów i mówi językiem przyszłości.
Piwnica stała się także punktem odniesienia dla promocji kultury wina, jedzenia i gościnności. Spotkanie ze światem artystycznym i intelektualnym, który swoją siłę twórczą zawdzięcza Sardynii, jest także motorem ciągłego rozwoju, podatnym gruntem dla projektów i nowych pomysłów, skrzyżowaniem narracji, które przekraczają morze.
Kiedy Antonio Argiolas zdecydował się postawić na wina ze swojej ziemi, posiadał jedynie trzyhektarową farmę w Serdianie, miasteczku oddalonym o 20 kilometrów od Cagliari. Dziedzictwo jego ojca, było to miejsce, w którym zasadził pierwszą winnicę. Jego idea rosła i dojrzewała wraz z miłością do żony Bonarii i do rodziny, którą z nią stworzył. Pasja do ziemi, spuścizna chłopskiego świata, w którym dorastał, ale którego granice wydawały mu się wąskie (wyznaczone żywopłotem opuncji, który zasłaniał widok na horyzont), zawsze kierowała jego wyborami i wizją. W ten sposób oparł się kampaniom zwalczania winorośli i – pozostając zakotwiczonym na swojej wyspie – często przeprawiał się przez morze, by najpierw dotrzeć na Półwysep, a potem na nowe kontynenty. Nie tylko z zamiarem podboju kolejnych rynków, ale także w celu dzielenia się udanymi doświadczeniami.
Dzisiaj firma nadal koncentruje się na produkcji win z rodzimych szczepów jak Nuragus i Vermentino do win bialych oraz Cannonau, Monica, Carignano i Bovale Sardo do czerwieni. Winiarską sławę Argiolas zyskał dzięki białemu winu Vernaccia di Oristano oraz świetnym czerwonym produkowanym ze szczepu Nieddera i Cannonau. Powierzchnia upraw to 220 ha. Roczna produkcja 100000 butelek rocznie.
Jest 10 produktów.
Włochy
Aperitif lub digestif, także jako sos do lodów. Przyjemny aromat świeżo wyciśniętego soku z...
Włochy
Sardynia
wytrawne
Vermentino
Vermentino di Gallura Costamolino ze swoimi aromatycznymi owocowymi niuansami od razu...
Włochy
Sardynia
wytrawne
Carignan
Bardzo ciekawe carignan z aromatami kwiatowymi i owocowo-herbacianymi z ręki mistrza Argiolasa...
Włochy
wytrawne
Vermentino
Cudownie orzeźwiające Vermentino z Sardynii.
Włochy
Sardynia
wytrawne
Carignano/Carignan
Cannonau
Intensywne, ze świeżymi owocowymi tonami, ale także z pikantnymi niuansami. Na podniebieniu...
Włochy
wytrawne
Nasco
Część wina fermentuje i dojrzewa we francuskim dębie aby podbić cielistość wina
Włochy
Sardynia
wytrawne
Carignano, Bovale Sardo
Godne uwagi wino dla miłośników włoskich ciekawostek ;)
Włochy
Sardynia
wytrawne
Cannonau
Cannonau z Sardynii w wersji Reserva, który będzie cechował się znacznie większą głębią.
Włochy
Sardynia
wytrawne
Cannonau
Potężne, kultowe Cannonau z Sardynii od najsławniejszego producenta na wyspie - Argiolas.
Włochy
wytrawne
Nuragus
Nuragus: Wina z tego szczepu występują tylko i wyłącznie na Sardynii