Lista produktów marki Masciarelli



Masciarelli Tenute Agricole powstała w 1981 roku z przedsiębiorczej intuicji Gianniego Masciarellego, symbolu włoskiego wina i bohatera sukcesu nowoczesnej produkcji wina w Abruzji. Bijące serce winnicy znajduje się w San Martino sulla Marrucina, w prowincji Chieti i obejmuje winnice i gaje oliwne we wszystkich 4 prowincjach Abruzji.

Produkcja wina – przy niewielkiej produkcji oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia – obejmuje obecnie 22 etykiety i siedem linii produktów: Classic Line, Gianni Masciarelli, Villa Gemma, Marina Cvetic i Castello di Semivicoli. Villa Gemma, Iskra, Marina Cvetic, Castello di Semivicoli, Gianni Masciarelli, Linea Classica i La Botte di Gianni. W nieustannej pracy nad innowacjami, ale z poszanowaniem środowiska i tradycji, Masciarelli zainaugurował, po długiej renowacji, Castello di Semivicoli, XVII-wieczną rezydencję magnacką, która obecnie jest Relais de Charme w winnicach, prowadzącą siła turystyki winiarskiej na tym obszarze.

Działalność Masciarelli Tenute Agricole jest nierozerwalnie związana z ziemią, w zależności od rytmów wyznaczanych przez przemianę pór roku i delikatną równowagę natury. Z tego powodu ochrona nieodtwarzalnego ekosystemu, w który firma jest zintegrowana i który nadaje jej produkcjom wyjątkowość i wartość, ma dla nas kluczowe znaczenie. Masciarelli odpowiedzialnie zdecydował się wziąć aktywny udział w ciągłej poprawie swoich wyników w zakresie ochrony środowiska, dla siebie, społeczności, w której działa i swoich klientów, poprzez inicjatywy mające na celu zmniejszenie wpływu na środowisko: poprzez optymalizację zużycia wody, energii elektrycznej i cieplnej, i zarządzania różnymi rodzajami odpadów.

Oprócz posiadania własnego systemu zarządzania i ochrony środowiska, certyfikowanego zgodnie z normą ISO 14001:2015, Masciarelli uzyskał również certyfikat EMAS (Eco-Management and Audit Scheme), narzędzie stworzone przez Unię Europejską, do którego firmy mogą dobrowolnie przystąpić. W ten sposób organizacje mogą oceniać i poprawiać swoje efekty środowiskowe, a jednocześnie udostępniać opinii publicznej informacje na temat zarządzania środowiskiem, gwarantując maksymalną przejrzystość wobec konsumentów.

Gianni Masciarelli odziedziczył pasję do winnic i wina po swoim dziadku Umberto (ze strony matki) i wkrótce rozpoczął pierwsze eksperymenty z winogronami, ożywiany wielkim marzeniem: nadać wartość rodzimym winoroślom w Abruzji, nadać im międzynarodowy charakter i podkreślić ich związek z region. Fraza, która najlepiej opisuje winiarza Gianniego Masciarellego, to „nieustanne innowacje”. W rzeczywistości był pierwszym producentem, który wprowadził system szkolenia Guyota w Abruzji i wykorzystanie beczek z francuskiego dębu do leżakowania win Montepulciano d’Abruzzo i Trebbiano d’Abruzzo. Kiedy miał zaledwie dwadzieścia lat, pouczające doświadczenie letnich zbiorów w regionie Szampanii, w kontakcie z buntownikami, zdecydowanie skierowało go na właściwą drogę. W 1981 roku założył firmę i zaczął produkować i sprzedawać Trebbiano d’Abruzzo i Montepulciano d’Abruzzo. W 1983 roku wyprodukował już 9000 butelek. W 1984 roku po raz pierwszy wyprodukowano Villa Gemma Rosso, czyli Montepulciano d’Abruzzo otrzymane z najlepszych winogron San Martino, dzięki którym Gianni poznał nową koncepcję produkcji wina i znalazł swój własny styl. Nieustannie studiował najnowsze techniki i specyfikę Abruzji; wybrał najstarsze i najmniej produktywne winnice; z taką samą obsesją dbał o swoje „dwie piwnice” – jak lubił często powtarzać: betonową piwnicę i drugą, najważniejszą, pod niebem: winnicę. W 1987 roku Gianni spotkał Marinę Cvetic: ich spotkanie zapoczątkowało prywatną i zawodową więź, która miała na celu umożliwienie firmie międzynarodowego przełomu i rozgłoszenie doskonałości Abruzji na całym świecie.

Jest 5 produktów.

Pokazano 1-5 z 5 pozycji

Marina Cvetic Montepulciano D’Abruzzo DOC Riserva 2018

Dostępny

169,00 zł Cena

Marina Cvetic Trebbiano D’Abruzzo DOC Riserva 2018

Dostępny

215,00 zł Cena
dev