1818
Nicolas François Billecart żeni się z Elisabeth Salmon. Ze swojego związku postanowili założyć Maison Billecart-Salmon w Mareuil-sur-Aÿ, rodzinnej kolebce. Od tego czasu Nicolas François wszedł w spółkę z Louisem Salmonem, bratem swojej żony. On zajmuje się działalnością handlową, podczas gdy jego szwagier, pasjonat enologii, poświęca się produkcji win.
1900
Dom bierze udział w Wystawie Powszechnej w Paryżu. Jest jedną z patronów słynnego Palais du Champagne zbudowanego przez Syndicat du Commerce des Vins de Champagne, w którym obok innych głównych marek Billecart-Salmon jest serwowany na kieliszki.
1919
Charles Roland-Billecart został zdemobilizowany pod koniec wojny i znalazł pusty dom, a w piwnicy zapas zaledwie 75 000 butelek. Po wielu latach udało mu się powrócić z marką, któryaw 1936 roku sprzedał ponad 217 tysięcy butelek.
1958
Jean, najstarszy syn Charlesa Rolanda-Billecarta, inicjuje jakościową rewolucję. Zainspirowany metodą tradycyjnych piwowarów, wprowadza do procesu winifikacji w kadziach dłuższą fermentację w niskiej temperaturze, a następnie osadzanie na zimno. Ta technika zapewnia świeżość i finezję, które charakteryzują wina Billecart-Salmon.
1964
W hołdzie dla tytułowego założyciela, narodził się pierwszy rocznik Nicolas François cuvée.
1970
Długo uważany za drugorzędnego szampana, Jean Roland-Billecart w latach 70. zdecydował się ponownie pracować z szampanem różowym. Jego celem jest uzyskanie szampana o bardzo bladej barwie, którego smak wyróżnia świeżość i subtelne nuty czerwonych owoców. Udany zakład, odkąd Brut Rosé stało się kultowym cuvée Domu.
1993
François, najstarszy syn Jeana Rolanda-Billecarta, miłośnika szachów i znakomitego stratega, przejmuje stery w domu. Dokonał radykalnej zmiany, kupując wszystkie zapasy szampana z supermarketów. Kluczowy wybór, aby zmienić pozycję marki i skoncentrować jej dystrybucję na niezależnych sprzedawcach wina i wykwintnej kuchni.
1995
Stworzenie cuvée Clos Saint-Hilaire.
Po kilku latach skrupulatnej pielęgnacji winorośli zbiory w 1995 roku były niezwykłe: był to pierwszy rocznik tego wyjątkowego cuvée. Na cześć patrona kościoła Mareuil-sur-Aÿ zostaje ochrzczony jako Clos Saint-Hilaire. Od teraz każda butelka jest numerowana, a każdy rocznik zawiera nie więcej niż 3500 do 7500 butelek.
1999
Cuvée Brut 1959 zostało wybrane „Champagne du Millénaire” przez jury złożone z ekspertów podczas degustacji w ciemno 150 roczników z największych szampańskich domów, zorganizowanej w Sztokholmie przez Richarda Juhlina. Drugie miejsce zajął rocznik 1961.
2000
Powstanie nowej winiarni.
Główny wybór koncentruje się na małych kadziach z termoregulacją, umożliwiających przestrzeganie identyfikowalności odmian winorośli i działek.
2010
Powrót do przodków metod winiarskich prowadzonych przez Dom materializuje się w majestatycznej piwnicy zawierającej ponad 400 beczek i 2 beczki. Bogactwo i aromatyczna złożoność łączą się, aby ubrać wina z rocznika, a nawet cuvée Brut Sous Bois.
2018
Inauguracja nowej beczki. W dążeniu do doskonałości 24 beczki o pojemności 80 hektolitrów są rygorystycznie wybierane spośród najlepszych bednarzy.
2018
Dom świętuje 200 lat niezależności i know-how od 7 pokoleń.
Cuvée „200”, specjalnie zmontowane na dwusetną rocznicę, oferowane jest w limitowanej edycji: tylko 1818 numerowanych magnum dostępnych na całym świecie.