Maison Foucher zostało założone w 1921 roku w sercu centralnej części Doliny Loary, pomiędzy Pouilly-Fumé i Sancerre, przez dynamicznego Paulina Lebruna. Początkowo bednarz, zaczął rozwijać swój biznes, sprzedając wino we własnych beczkach lokalnym kawiarniom i restauracjom.
W ciągu ostatniego stulecia na czele Maison Foucher stanęło tylko pięciu winiarzy. Ich wspólnym pragnieniem było przekazanie dalej swoich wartości i pasji.
Dziś to silne dziedzictwo jest osadzone w winach Maison Foucher i jest reprezentowane przez obecnego dyrektora Marca Vappereau, który dołączył do Maison Foucher w 2001 roku, współpracując z Jackym Foucherem, wnukiem założyciela. Pochodzi z Morvan, regionu między Burgundią a Centralną Loarą, uzyskał dyplom enologa w Dijon. Po pracy w Mercurey, Melbourne i Londynie, Marc Vappereau osiadł w Sancerre i przejął Maison Foucher w 2013 roku. Marca inspiruje pragnienie odkrywania nowych perełek, nowych wątków, nowych miejsc. Jego serce kieruje jego decyzją o wyborze konkretnych cuvées. Nie ma ustalonych kryteriów. Jego kompas: jego emocje.
Większość win to wina ekologiczne lub posiadające certyfikat „Wysoka wartość środowiskowa”. Jest w pełni zaangażowany w zrównoważone podejście do uprawy winorośli jako sposób na poszanowanie zarówno ludzi, jak i środowiska.