Produkcja wina Roccolo di Monticelli
"W 2015 roku, pod koniec studiów licencjackich z rolnictwa, mówi Silvia, postanowiłam poświęcić swój czas tej winnicy, dbając o nią z pomocą i wsparciem mojego wujka Maurizio. Wcześniej produkowaliśmy małe ilości zdrowego i prawdziwego wina tylko dla naszej rodziny, pasjonowaliśmy się tym i dlatego postanowiliśmy skupić się w pełnym wymiarze godzin na rozwoju tego ekscytującego projektu".
Ziemia znajduje się na wapiennych wzgórzach między Weroną a Soave, wewnątrz małego „clos”. Tutaj winnice z lat 60-tych sąsiadują z obszarem stuletnich drzew oliwnych.
Podziw, jakim rodzina darzy terroir, prowadzi do poszanowania jego gleby i różnorodności biologicznej, pozwala to na produkty, które są nie tylko oryginalne, ale także autentycznie odzwierciedlają miejsce, z którego pochodzą. Nieustanne dbanie o winnicę i jej owoce ma fundamentalne znaczenie: to jedyny sposób na uzyskanie zdrowych winogron; bo to ze zdrowych winogron powstaje zdrowe wino.
W związku z tym na polach uprawnych nie używa się nawozów chemicznych, pielenia i pestycydów. Do minimum ogrnicza się uprawę roli i koszenie trawy, aby zachować żywotność miejsca. W winiarni wybrane procesy produkcji są najmniej inwazyjne, podobnie jak brak dodatków i obsługi. Pozwala to winogronom pokazać ich naturalną ekspresję i uzyskać bardzo osobiste wina, które wyrażają najlepsza jakośćz iemi.
Ta metoda produkcji wymaga ogromnego zrozumienia rytmów natury, która ujawnia swoje niezwykłe piękno. Dlatego relacja człowiek – terytorium – wino nabiera ogromnego znaczenia.
W naszym sklepie znajdziesz również inne wysokiej jakości wina z Włoch.