Oddajmy głos właścicielowi:
Mój ojciec, Klaus Meyer, założył naszą winnicę w roku, w którym się urodziłem. W 1987 roku w życiu moich rodziców nastąpiły dwie duże zmiany. Więc mam zawód winiarza bardziej niż w kołysce.
Ponad trzydzieści lat później razem z rodzicami prowadzimy winnicę. Praca idzie ręka w rękę i niezbędna jest ciągła wymiana tradycji z nowoczesnością.
Jest to dla mnie ważne i zapewnia niezbędnego ducha innowacji podczas produkcji wina. To, że wszystko powinno być takie samo, jest raczej przeciwne do zamierzonego. Próbuj nowych rzeczy i płyń pod prąd, ale nigdy nie zapomnij o swoim pochodzeniu i ojczyźnie.
Wino jest produktem naturalnym i nigdy nie powinno ukrywać, skąd pochodzi – dlatego jest tak ekscytujące. Dlatego skupiam się na tej myśli i chcę, aby każde wino rozwijało swój własny charakter.
Najpierw terroir, składające się z połączenia lokalizacji i gleby ożywia odpowiednie aspekty wina. Jest to ukształtowane przez szczególną geologię naszej ojczyzny: południowego Palatynatu.
Kolorowy piaskowiec, skała która składa się głównie ze złóż różnego rodzaju piaskowców i iłowców. W winie dominują aromaty owocowe, takie jak brzoskwinia, gruszka czy jabłko, którym zwykle towarzyszy wyrazisty kwaskowaty finisz – przypominający sól morską.
Granit czyli skała magmowa jest uboga w wapno i ma bardzo otwarte pory. Dzięki temu nasze Rieslingi mają bardzo intensywną strukturę i mineralność.
Margiel, a więc skała zbudowana z wapna i składników krzemionkowych, która nadaje glebie wysoką przepuszczalność wody i zawiera wiele składników odżywczych. Powoduje to wina o dużym bukiecie i delikatnych owocach, ale także z dużą ilością przypraw.
No i łupek. Wina uprawiane na nim mają szczególnie klarowne i delikatne owoce o mocnej mineralności. Wynika to z faktu, że łupek powstaje z krystalicznej skały, a przejrzystość kryształów odzwierciedla charakter wina.
Tradycja i nowoczesność muszą łączyć się przy produkcji wina, aby zastosować odpowiednią wiedzę i odpowiednie techniki specjalnie do danego wina: naturalna obróbka z dużą ilością pracy ręcznej, a także delikatne przygotowanie i dużo ciszy i spokoju w piwnicy .