Li Marini, niezwykła nazwa dla dzielnicy śródlądowej. Łatwo zrozumieć, dlaczego, patrząc na ziemię, na której znajduje się ta winnica: piasek zmieszany z gliną z licznymi skamielinami muszli. 10 km od wybrzeża Morza Jońskiego morska bryza pieści rośliny. Kraina niezbyt mokra od deszczu, z której najbardziej aromatyczne winorośle czerpią z niej to, co najlepsze, wzbogacając wina w równowagę, aromat i świeżość: typowy smak, który fascynuje, angażuje i koi zmysły.
Campofreddo to niewielka dzielnica na najbardziej wysuniętym na południe obszarze przybrzeżnym prowincji Taranto. Gleba jest na ogół piaszczysta (zawartość piasku około 40%); klimat jest bardzo suchy, idealny dla kultury suchej, tj. szeregu praktyk agronomicznych mających na celu zatrzymanie w glebie jak największej ilości bardzo małych opadów. Charakterystyczna dla Campofreddo jest niewielka gleba (zaledwie 60 cm w porównaniu do 90/100 cm średniej prowincji), co czyni ten region idealnym do uprawy winorośli. Starożytna i cenna winnica ma wysoką gęstość (5/6000) winorośli na hektar, odziedziczoną po rolnictwie naszych dziadków i oferuje bardzo niskie plony owoców, co pozwala na cudowną koncentrację polifenoli. Wina mają bogatą i złożoną strukturę z wyraźną obecnością cukru i alkoholu, które harmonijnie komponują się z miękkością tanin. Zaskakująca kwasowość jest wynikiem starannych praktyk agronomicznych i enologicznych.
Wzdłuż wybrzeża Jońskiego okręgi Troncarea i Mesola delle Volpi stwarzają idealne warunki terytorialne dla doskonałych win czerwonych. Długie nasłonecznienie i wysokie temperatury pozwalają na uzyskanie bogatego cukru w owocach; bryza znad Zatoki Taranto odświeża nocą winnice i chroni winogrona przed wilgocią i pleśnią. Duża obecność piasku w glebie, przez który korzenie z łatwością docierają do wilgotnego i świeżego podłoża skalnego wapiennego. Ta niepowtarzalna równowaga czynników pedoklimatycznych jest podstawą doskonałej jakości winogron Primitivo, które osiągają znaczne stężenia alkoholu cukrowego i jednocześnie zachowują świeży i aromatyczny owoc. Z tych winorośli rodzą się owocowe i dobrze zbudowane wina, które dobrze nadają się do starzenia.
Obszar znany jako Monte la Conca rozciąga się na wschód od Li Marini. Jak to jest typowe dla centralnej części ChNP Primitivo di Manduria, z klimatycznego punktu widzenia dzielnica ta charakteryzuje się długimi dniami nasłonecznienia i ogólnie wysokimi temperaturami, przy czym deszcze prawie nie występują w gorących miesiącach. Płytka i niezbyt żyzna czerwona ziemia jest idealną glebą dla czerwonych winogron bogatych w strukturę i pigment. W szczególności winogrona Malvasia Nera i Negroamaro znalazły swoje idealne siedlisko na tych działkach. Plon roślin jest bardzo niski, podobnie jak średnie opady. W ten sposób uzyskuje się wina o pełnej treściwości, miękkiej strukturze i dobrych możliwościach starzenia.