Livio Felluga Terre Alte Rosazzo DOCG

Livio Felluga Terre Alte Rosazzo DOCG

Stworzone w 1981 roku Terre Alte jest uważane za jedno z najbardziej prestiżowych białych win we Włoszech. Zrównoważone cuvée na bazie gron Friulano, Pinot Bianco i Sauvignon Blanc, uprawianych w Rosazzo w historycznych winnicach Terre Alte, daje niezwykle eleganckie wino z obfitością aromatów owocowych i kwiatowych. Wino o wyjątkowej strukturze, które nabiera cudownie złożonego bukietu trzeciorzędowych aromatów wraz ze starzeniem się w butelce.

Indeks: ZZZZZZ


429,00 zł
Brutto
Ilość
Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie


Rocznik
2018
Kraj
Włochy
Region
Friuli
Apelacja
Rosazzo DOCG
Rodzaj wina
białe
Smak
wytrawne
Styl
średnie
Grona
Sauvignon Blanc
Grona
Tokai Friulano
Grona
Pinot Bianco
Pojemność
750 ml
Temperatura podawania
10-12 st.C
Zawartość alkoholu
13%
Wysyłka w ciągu
3 dni ( dni robocze )
Falstaff
falstaff 94

Opis smakowy

Złożony, stylowy i dopracowany, niezwykle żywy. Kwiatowe aromaty kwiatu pomarańczy, gardenii, jaśminu, lilii wzmocnione cytrusowymi nutami bergamotki i kandyzowanej skórki pomarańczy oraz nutą dojrzałych moreli i białych brzoskwiń. Uwodzicielskie tropikalne aromaty mango, liczi i papai otulone szałwią, bazylią i makii, a smakowite pikantne nuty białego pieprzu i imbiru dopełniają bukiet. Uwodzicielskie i złożone usta, żywe i dobrze wyważone, z wyraźną  harmonią między teksturą a kwasowością i owocem. Kwiatowe nuty kwiatu czarnego bzu przeplatają się z białymi brzoskwiniami, owocami cytrusowymi, kandyzowaną skórką cytrynową i brzoskwiniami, zamykając się cudowną roślinną nutą szałwii, soliródu i pokrzywy. Pikantny, cierpki, długo utrzymujący się finisz.

Rekomendacje kulinarne

Szczególnie dobrze nadaje się do dań na bazie ryb, do pierwszych dań na bazie warzyw, białych mięs i serów, a także wędlin i tradycyjnych, regionalnych dań jak jota (zupa fasolowa z boczkiem) oraz brovada (brukiew marynowana w moszczu gronowym).

Proces produkcji

Ręczny zbiór, moszcz fermentuje w zbiornikach ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze. Przez około 10 miesięcy Pinot Bianco i Sauvignon Blanc dojrzewają w tankach ze stali nierdzewnej, a Friulano w małych dębowych beczkach. Po zabutelkowaniu, spędza kolejne 10 miesięcy piwnicach.

16 innych produktów w tej samej kategorii:
ZZZZZZ
Specyficzne kody