Opis smakowy
Złożony, stylowy i dopracowany, niezwykle żywy. Kwiatowe aromaty kwiatu pomarańczy, gardenii, jaśminu, lilii wzmocnione cytrusowymi nutami bergamotki i kandyzowanej skórki pomarańczy oraz nutą dojrzałych moreli i białych brzoskwiń. Uwodzicielskie tropikalne aromaty mango, liczi i papai otulone szałwią, bazylią i makii, a smakowite pikantne nuty białego pieprzu i imbiru dopełniają bukiet. Uwodzicielskie i złożone usta, żywe i dobrze wyważone, z wyraźną harmonią między teksturą a kwasowością i owocem. Kwiatowe nuty kwiatu czarnego bzu przeplatają się z białymi brzoskwiniami, owocami cytrusowymi, kandyzowaną skórką cytrynową i brzoskwiniami, zamykając się cudowną roślinną nutą szałwii, soliródu i pokrzywy. Pikantny, cierpki, długo utrzymujący się finisz.
Rekomendacje kulinarne
Szczególnie dobrze nadaje się do dań na bazie ryb, do pierwszych dań na bazie warzyw, białych mięs i serów, a także wędlin i tradycyjnych, regionalnych dań jak jota (zupa fasolowa z boczkiem) oraz brovada (brukiew marynowana w moszczu gronowym).
Proces produkcji
Ręczny zbiór, moszcz fermentuje w zbiornikach ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze. Przez około 10 miesięcy Pinot Bianco i Sauvignon Blanc dojrzewają w tankach ze stali nierdzewnej, a Friulano w małych dębowych beczkach. Po zabutelkowaniu, spędza kolejne 10 miesięcy piwnicach.