Opis smakowy
Verdicchio di Jesi to połączenie oleistości i lekkości, owocu i mineralności. Bukiet pełen dojrzałych owoców połączonych ze zniewalającą nutą nektaru akacji, dojrzałych gruszek, jabłek, cytrusów, kwiatów, głogu. A w ustach świetna równowaga. Jest smaczne i treściwe, w punkt kwasowe z klasyczną, lekko migdałową końcówką, a wreszcie magiczne połączenie kruchości i mocy, tak typowe dla Verdicchio. Jest to doskonałe wino o bardzo bogatej strukturze i konsystencji gęstej ponad normę. Kulinarny wytrych, doskonałe do niemal każdego posiłku, szczególnie polecamy do ryb i owoców morza, ale też do drobiu i jako orzeźwienie podczas gorących, letnich dni.
Proces produkcji
Winnice zlokalizowane w rodzimych i najstarszych obszarach Castelli di Jesi. Grona ręcznie zbierane, następnie umieszczane w małych skrzynkach z przechowywane w kontrolowanej temperaturze. Delikatne tłoczenie, fermentacja i starzenie w zbiornikach ze stali nierdzewnej również z kontrolą temperatury.