Uprzejmie informujemy, obecnie złożone zamówienia wysyłkowe ( poza Kraków ) mogą nie być już dostarczone przed świętami. Jednocześnie z uwagi na bezpieczeństwo Państwa i kurierów prosimy o wybór płatności kartą lub przelewów elektronicznych. Dziękujemy!

półwytrawne

Białe wina półwytrawne to kategoria win, które ma bardzo wielu zwolenników. Jest dosyć szeroka grupa win białych, gdzie poziom cukru najczęściej zawiera się w granicach od 4 do 12 g na 1 litr. Wino półwytrawne może być więc na granicy 4 g/L i dawać wrażenie wytrawności dzięki wysokiej kwasowości.
Co więcej, w niemieckim systemie apelacyjnym wino białe wytrawne może mieć nawet 9 g/L cukru ale tylko wtedy gdy jego kwasowość nie jest niższa niż 2 pkt (czyli np. 7,1 g kwasu). Reasumując nie zawsze wina, które mają cukier resztkowy powyżej 4 g a mniej niż 12 są na pewno półwytrawne.

Białe wina półwytrawne udają się szczególnie dobrze w rejonach upraw rieslinga, muller thurgau, kernera czyli w niemieckojęzycznej części Europy.  Oprócz tych oczywistych kierunków produkcji białe wina półwytrawne możemy znaleźć praktycznie w każdej części świata. Na myśl przychodzą nam np. portugalskie vinho verde, alzackie gewurztraminery czy gruzińskie alazani.

półwytrawne

półwytrawne

Jest 12 produktów.

Pokazano 1-12 z 12 pozycji

Aktywne filtry