Polecani producenci
-
Clos Martin
Marka Clos Martin jest własnością firmy M&T (Millesimes & Tradition), mieszczącej się w pobliżu Nogaro w sercu Bas-aArmagnac. Jest to spółka zarządzająca grupą producentów, którzy produkują armagnac w Landes i Gers. W M&T produkcja jest nadzorowana przez mistrza piwnicy (cellar master) Jose Barbe.
-
Dingle Distillery
Dingle Distillery to irlandzka, rodzinna destylarnia produkująca irlandzką whisky zgodnie z tradycyjnymi metodami. Historia Dingle zaczyna się w 1996 r. gdy trzej przyjaciele - Oliver Hughes, Liam LaHart oraz Peter Mosley - postanowili otworzyć własny browar rzemieślniczy. Pomysł był bardzo innowacyjny jak na tamte czasy. Istniało spore ryzyko porażki, jednak skierowanie produkcji na rzecz jakości piwa a nie ilości, okazało się strzałem w dziesiątkę. Browar o nazwie Porterhouse Brewing Company, wszedł do panteonu najlepszych browarów rzemieślniczych w Irlandii.
-
Ian Macleod Distillers
Ian Macleod Distillers to szkocka firma, kierowana od początku przez rodzinę Russell do dnia dzisiejszego. Sama firma zajmuje się od początku niezależnym bottlingiem whisky, produkcją whisky, dystrybucją alkoholi a także mieszaniem whisky. W 2018 roku trafiła na 10 miejsce w światowym rankingu firm zajmujących się whisky.
-
Kingsbarns Distillery
Destylarnia założona w 2014 przez niezależnego bottlera- rodzinną firmę Wemyss Malts. Destylarnia jest zlokalizowana na terenie starej farmy, wybudowanej na początku XIX wieku, farma zajmowała się dostarczaniem zbiorów dla królewskiego dworu. Charakterystyczną częścią destylarni jest wieża-gołębnik, w której znajduje się pierwsza beczka zalana przez destylarnie. Destylarnia znajduję się w regionie Lowland, jednak whisky bliżej do charakteru Speyside- delikatny, kwiatowy oraz pełne owoców. Zawdzięcza to użyciu wyłącznie jęczmienia z okolicznej farmy, użyciu drożdzy popularnych wśród belgijskich browarników; Anchor oraz SafWhiskyM1, które mają podkreślić owocowość w whisky, stosunkowo wolnej destylacji oraz użyciu bardzo świeżych beczek.
-
Lunazul
Rodzina Beckmann jest najstarszą na świecie dynastią producentów tequili - żadna inna rodzina nie może pochwalić się tak bogatą i zróżnicowaną historią rodu. W 1758r. pierwszą destylarnię założył Jose Antonio Cuervo. Dzisiaj firmą o nazwie Tierra de Agave’s zarządza potomek w 8 generacji -Jorge Beckmann. Jego ojciec Francisco marzył o produkcji najlepszej tequili na świecie. W 2004r. Jorge Beckmann rozpoczął produkcję Tequili 100% Agave w krótkich seriach i tak stworzył markę Lunazul. Tequila - zgodnie z prawem, może być produkowana tylko z blue agave uprawianej w jednym z pięciu regionów w Meksyku - Jalisco, Nayarit, Guanajuato, Michoacan i Tamaulipas.
-
Acústic
Acustic to jedna z najbardziej błyskotliwych karier w hiszpańskim winiarstwie ostatnich lat. Firma bardzo szybko osiągnęła sukces, o jakim marzą wszyscy początkujący winiarze. Mało do tej pory znany region Montsant, sąsiadujący z Prioratem okazał się doskonałym siedliskiem. Niepowtarzalna gleba, 30-65 letnie krzewy, determinacja, doświadczenie i talent winiarza pozwoliło już w pierwszym roku od wypuszczenia win na rynek uzyskać nieprawdopodobną notę 92 i 94 punktów od Roberta Parkera.
-
Akashi Sake Brewery
Rodzina Yonezawa rozpoczęła produkcję sake w 1886 r. w Akashi – głównym mieście portowym na zachodzie Japonii. Nazwa firmy pochodzi od nazwy miasta gdzie znajduję się firma- Akashi oraz od nazwy prądu morskiego zlokalizowanego przy wybrzeża wspomnianego miasta- Tai. Wciąż jest to rodzinny biznes, którym dzisiaj steruje Kimio Yonezawa a firma działa pod nazwą Akashi Sake Brewery. Do produkcji sake wykorzystuje się najwyższej jakości odmianę ryżu Yamada-Nishiki uprawianą na żyznych glebach na północ od Akashi. Właściciel kładzie nacisk na kontrolę jakości przy wykorzystaniu zaawansowanych nowoczesnych technologii. Jednak mimo wprowadzeniu modernistycznych elementów, dopiero w ostatnich latach zastosowano fermentację w kontrolowanej temperaturze. Warzelnia jako pierwsza w Japonii wyprodukowała sake z brązowego ryżu i dojrzewającą przez kilka lat przed wprowadzeniem na rynek.
-
Alheit Vineyards
Alheit Vineyards to rodzinna firma założona w 2010 roku przez małżeństwo Chrisa i Suzaana Alheit. Poznali się na Uniwersytecie Stellenbosch, zakochali się, podróżowali razem po świecie, pobrali się, a potem jeszcze trochę podróżowali. W końcu osiedlili się na farmie Hemelrand niedaleko Hermanus i rozpoczęli swój projekt.
-
Bollinger
Szampan Bollinger to jeden z najbardziej znanych domów w Szampanii. Dom, pierwotnie znany jako Renaudin-Bollinger & Cie, został założony w 1829 roku. Przechodził przez pokolenia rodziny Bollingerów do 2008 roku, kiedy to po raz pierwszy w swojej historii prezes pochodził spoza rodziny.
-
Boscarelli
Poderi Boscarelli to toskański producent wina z siedzibą w miejscowości Montepulciano. Posiadłość została założona przez Egidio Corradi w 1962 roku, a dziś większość swojej produkcji przeznacza na produkcję Vino Nobile di Montepulciano .
-
Botromagno
Botromagno to dzieło rodziny D’Agostino w Apulii, na południu Włoch. Winiarnia powstała w roku 1991 w wyniku połączenia lokalnej spółdzielni z majątkiem Agostino.
Obecnie przedsięwzięciem zarządzają bracia Beniamino i Alberto D’Agostino, którzy we współpracy z zespołem enologów i specjalistów od uprawy stworzyli nowoczesną winnicę. Celem jest wytwarzanie win najwyższej jakości z tradycyjnych, autochtonicznych odmian winogron. Botromagno produkuje wina we wszystkich strefach DOC, przy czym - jeśli chodzi o Gravina DOC - jest właścicielem wszystkich winnic.
-
Burmester
W roku 1730 Henry Burmester i John Nash założyli w Londynie firmę zajmującą się handlem produktami zbożowymi. W roku 1750 przeprowadzili się do Vila Nova de Gaia i rozpoczęli eksport porto na wyspy brytyjskie i do reszty Europy. W kolejnych latach firma przechodziła wiele - wzlotów i upadków, spowodowanych głównie przez istotne dla świata wydarzenia historyczne, ale zawsze pozostała firmą rodzinną. Wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie zaowocowała winem najwyższej jakości, wzbudzającym podziw i uznanie na całym świecie.
-
Cantine Cellaro
Winnica Cantine Cellaro znajduje się w miejscowości Sambuca di Sicilia na południowo-zachodniej części Sycylii. Cantine Cellaro zapoczątkowała w 1972 i po 10 latach przeszła modernizację, przy czym zwiększając liczbę stowarzyszonych win ogrodników oraz możliwości produkcyjne. Podstawowym elementem do stworzenia winnicy był dokonały terror, wzbogacona ziemia powulkaniczna o wysokim urodzaju i południowy mikroklimat. Wszystkie odpowiednie czynniki pozwalające na tworzenie win wysokogatunkowych. Cantine Cellaro produkuje wina w apelacjach IGT i DOC. Winnicę Cantine Cellaro cechuje dobre ułożenie gleb i doskonały południowy mikroklimat. Z jednej strony pasmo górskie o wysokości ponad 700 m n.p.m., z drugiej bliskość jeziora Arancio chronią winorośl przed zbyt wysoką temperaturą i nadmierną suchością. Przez cały rok panuje tu bardzo łagodny klimat. Od grudnia do lutego temperatura waha się od 12 do 18 stopni Celsjusza. W pozostałych miesiącach - od 19 do 30 stopni, choć zdarza się, że maksymalnie osiąga nawet 34 stopnie. Występują tu głównie gleby kamieniste i wapienne, a uprawy obejmują przede wszystkim lokalne szczepy takie jak nero dAvola. Wina Cantine Cellaro otrzymują liczne wyróżnienia i wysokie nagrody za dobre wina.
-
Carlo Alberto Vermouth di Torino
Carlo Alberto Vermouth to marka odtworzona 1971 roku przez Tigre Baracco. Sama rodzina Baracco, w dniu dzisiejszym słynie z produkcji wina w Piemontach, od ponad 150 lat; jednak istnieją zapiski dowodzące że przodkowie tego rodu już byli związani z wine lub dworem królewskim od XVI wieku. W 1837 roku Bartolomè Baracco de Baracho stworzył recepturę trunku-aperitivo, który nadworny kucharz raczył Króla Sardynii Karola Alberta; stworzył recepturę wina piołunowego leżakowanego w beczkach dębowych, bazujących jedynie na dwóch szczepach win- Moscato D'Asti oraz Erbaluce di Caluso.
-
Compagnia dei Caraibi
Jedna z najstarszych firm alkoholowych we Włoszech, która nadal jest prowadzona przez rodzinę założycielską- Baracco. Założona w 1837 roku przez Tumalin Bartolomè Baracco de Baracho, który w tym samym roku odtworzył recepturę wermuty, którym leczył się Król Sardynii Carlo Alberto. Rodzina do połowy XX wieku posiadała dwie duże winnice, jednak jedna winnica została przeobrażona w destylarnię gdzie produkowana wyłącznie wermuty, likiery oraz inne alkohole. Oficjalną datą początku działalności Campagnia dei Caraibi jako podmiot gospodarczy specjalizujący się w dystrybucji alkoholu jest rok 1992.
-
d'Arenberg
d'Arenberg to australijska firma winiarska założona w 1912 roku. Wszystkie winnice znajdują się w regionie win McLaren Vale w Australii Południowej, chociaż niektóre wina, które produkują, produkowane są z winogron pochodzących z regionu winiarskiego Adelaide Hills i innych części Fleurieu strefa.
-
Doorly`s Rum - Foursquare Distillery
W 1906 r. została wprowadzona ustawa regulująca produkcję rumu. Od tej pory obowiązkiem każdej destylarni jest posiadanie licencji. Doorly’s był pionierem w butelkowaniu rumu. Wcześniej eksportowano rum tylko w beczkach. Dzisiaj rumy DOORLY’S znane są na całym świecie. Produkuje się je obecnie w najnowocześniejszej i najbardziej wydajnej ekologicznej destylarni rumu Foursquare Distillery.
-
Edinburgh Gin Distillery
Historia produkcji ginu w Edynburgu ma początki w 1770 roku. W 2010 roku w samym centrum Edynburga, na ulicy West End powstała mikrodestylarnia Edinburgh Gin. Inspirując się sztuką i nauką tworzenia ginów w stolicy Szkocji od XVII wieku, w tej małej destylarni stworzono recepturę nowoczesnego rzemieślniczego ginu, który do dzisiaj produkowany jest w małych partiach. Bazując na spirytusie pszenicznym, destylarnia tworzy styl London Dry Gin destylowany dwukrotnie w bardzo małych miedzianych alembikach, dodając składniki takie jak: lawenda, morwa czarna, skórka limonki, wrzos, pączki sosny, ostropest plamisty. Edinburgh Gin historycznie jako pierwsza destylarnia dołączyła do programu uniwersyteckiego zajmującego się badaniem procesu produkcji ginu.
-
Felsina
Felsina to ikona włoskiego winiarstwa a może i światowego. To absolutna czołówka stale utrzymująca najwyższy poziom win.
-
Foursquare Distillery (R. L. Seale's Co. Ltd)
R. L. Seale's Company to rodzinna firma prowadzona przez 4 pokolenia rodziny Seale. Oficjalnie założona w 1920 roku firma zajmująca się produkcją oraz handlem rumem oraz trzciną cukrową. Jednak ślad historyczny rodziny Seale sięga XVII wieku, gdzie pierwsi Seale'owie handlowie trzciną cukrową oraz melasą. W XX wieku rodzina głównie parała się niezależnym bottlingiem rumów oraz handlem beczkami z rumami, jednak w 1992 roku nastąpił przełom- destylarnia Foursquare powstała. Zakupiono najstarszy budynek na Barbados, starą manufakturę cukru. Razem z destylarnią Foursquare powstało Heritage Park- park gdzie znajduję się muzeum cukrownictwa oraz rumu, małe zoo, oraz punkty gastronomiczne. Foursquare Distillery aktualnie jest uznawaną za jedną z najlepszych destylarni rumów na świecie oprócz tego że mają dość spore moce produkcyjne i produkują sporą różnych marek, to nadal zachowują prawdziwy charakter rumów wyznając zasadę rumów bez dodatków sztucznego cukru, aromatów czy barwników. W 2018 roku w konkursie Internation Wine and Spirits Competition otrzymali tytuł najlepszej destylarni, a ich edycję i marki otrzymują co roku nagrody.
-
FRANSCHHOEK CELLAR
Franschhoek Valley to szeroka, porośnięta winnicami dolina w południowo-wschodnim narożniku Paarl , na Przylądku Zachodnim w RPA . Ta mała dolina jest domem dla niektórych z najsłynniejszych winnic w RPA i produkuje wino od XVII wieku.
-
Glengoyne Distillery
Glengoyne Distillery słynie z produkcji single malt whisky od 150 lat. Pięknie położona na wzgórzu Dumgoyne, na południowo-zachodnim krańcu rejonu Highland, niedaleko miejscowości Strathblane w Szkocji, istnieje od 1833 r. Mieści się niedaleko jeziora Loch Lomond, na północ od Glasgow. W kwietniu 2003 r. Ian Macleod Distillers Ltd. zakupiła Glengoyne Distillery a tym samym marki Glengoy ne Single Malt oraz Langs Blended Whisky. Obecnie roczna produkcja wynosi blisko milion litrów alkoholu. Glengoyne kwalifikowana jest jako whisky z Highlands. Jest to bardzo umowna kwalifikacja, ponieważ jej łagodny i lekko owocowy charakter smaku i bukietu bliższy jest maltom z rejonu Lowlands. Także geograficznie bliżej z Glengoyne do Lowlands niż do jakiejkolwiek innej destylarni z Highlands. Tak naprawdę umowna linia oddzielająca te dwa regiony przebiega dokładnie przez tereny destylarni. Lokalizacja destylarnia wyraża się w charakterze destylatu produkowanego, jest słodki i owocowy, jednak jest dość charakterny z mocnym zakończeniem. W połączeniu z charakterystycznym użyciem beczek po sherry, otrzymujemy whisky bardzo przyjemną jednak o bogatej strukturze smakowej. Glengoyne 17 YO została wybrana jako World's Best Single Highland Malt w konkursie "Best of the Best" organizowanym przez "Whisky Magazine". Wyboru dokonało 62 niezależnych ekspertów podczas tzw. blind tasting.
-
Glenmorangie
Glenmorangie powstaje z użycia jedynie pięciu naturalnych składników. Należy do nich mocno mineralna woda ze źródeł Tarlogie, jęczmień wyłącznie szkockiego pochodzenia, drożdże opracowane specjalnie na potrzeby destylarni, dęby z gór Ozark, z których powstaną najlepsze beczki i wreszcie czas, który whisky spędzi w tych właśnie beczkach dojrzewając w unikatowym, niezwykle łagodnym klimacie zatoki Dornoch.
Szóstym sekretnym elementem są ludzie – szalenie dynamiczny zespół, który działa pod czujnym okiem Dyrektora Kreatywnego Dr Billa Lumsdena, znanego również jako „Willy Wonka w świecie whisky”.
Swoją charakterystyczną delikatność Glenmorangie zawdzięcza wykorzystaniu najwyższych miedzianych alembików w całej Szkocji, dzięki którym tylko najlżejsze, najbardziej subtelne elementy destylatu zostaną zebrane jako spirytus. Ta imponująca aparatura stoi w samym sercu zakładu i osiąga wysokość 5,14 m odpowiadając rozmiarem dorosłej żyrafie, a uzyskany w ten sposób wyjątkowo łagodny i kwiatowy alkohol stanowi podstawę każdej Glenmorangie. Element wyzwania, które niesie w sobie pytanie „a gdyby tak…?” to domena wielu znakomitych artystów, a do takich trzeba zaliczyć Rzemieślników z Tain. Dla nich wszystko może się stać inspiracją do nowych eksperymentów. „A gdyby tak whisky smakowała jak wycieczka w głąb dzikiego lasu?”, „a gdyby tak odtworzyć charakter świeżo zaparzonej kawy?”, „a gdyby tak była aksamitna jak kawałek owocowego ciasta?”. Kreatywność jest dla nas grą zespołową, a komponowanie znakomitych whisky wymaga bujnej wyobraźni i dzięki zespołowi Dr Billa Lumsdena świat Glenmorangie to miejsce, w którym wszystko jest możliwe.
-
Gran Sasso
Gran Sasso, to nazwa projektu przygotowanego przez Valentino Sciotti i Camillo de Iuliis. Obejmuje on wytwarzanie win w trzech winnicach leżących w Abruzji w środkowych Włoszech.
Nazwa pochodzi od najwyższego punktu parku narodowego Gran Sasso e Monti della Laga. Winogrona lokalnych odmian trebbiano i montepulciano, dojrzewające u najlepszych plantatorów, są przerabiane pod troskliwym okiem enologów: Fellipo Baccalaro i Marco Flacco.
-
Guerrieri Rizzardi
Firma Guerrieri Rizzardi powstała w wyniku połączenia sił dwóch starych winiarskich rodów z Veneto: hrabiów Guerrieri z Bardolino i hrabiów Rizzardi wytwarzających wina w regionie Valpolicella.
Później dołączono do tego kilkuhektarową winnicę w Dolce w dolinie Adygi, wreszcie w roku 1970 zakupiono winnicę Costeggiola w Soave. Misją firmy jest, przy zachowaniu kilkusetletniej winiarskiej tradycji, poszukiwanie wszelkich innowacji, dzięki którym wytwarzane w posiadłości wina będą coraz lepsze. Ta filozofia prowadzi do ograniczania wydajności - obecnie na znacznie niższym poziomie od dozwolonego w apelacji, tak by wina były w naturalny sposób bogate i w pełni wyrażały istotę terroir. Doceniają to winiarscy krytycy od Gambero Rosso po Decanter, przyznając winom od Guerrieri Rizzardi bardzo wysokie oceny. W listopadzie 2010 roku głowa rodziny, hrabina Maria Cristina Rizzardi, otrzymała z rąk Prezydenta Republiki prestiżowy order Cavaliere del Lavoro za szczególny wkład w rozwój włoskiego winiarstwa. Dołączyła tym samym, jako pierwsza kobieta, do elitarnego grona wielkich osobistości włoskiego świata win takich jak Piero Antinori, Vittorio Frescobaldi i Diego Planeta.
-
Heaven Hill Distilleries
Heaven Hill Destilleries to rodzinna firma z siedzibą w Bardstown w stanie Kentucky założona krótko po zniesieniu prohibicji w 1935 r. przez rodzinę Shapiro oraz potomków legendarnego Jim Beam'a. Z czasem firma została wykupiona i do dziś jest w rękach rodziny Szapiro, a sam ród Beam (aktualnie Parker) przez wiele lat pełnił funkcje odpowiedzialne za procesy produkcji whiskey. Dzisiaj Heaven Hill to siódmy co do wielkości dostawca alkoholu w USA i drugi producent American Whiskey na świecie, tworzy wiele ikonicznych marek amerykańskiej whiskey, a także jest jednym z większych producentem kategorii Bottled-in-Bond. Produkty Heaven Hill sprzedawane są w 60 krajach. Produkuję wiele rodzajów whiskey, ale także zajmuję się dystrybucją innych alkoholi w USA.
-
HINE
Historia Domu Hine zaczęła się w 1763, to wtedy w miasteczku Jarnac; na brzegu rzeki Charente powstała destylarnia. Dopiero po 28 latach, przed ich drzwiami pojawił się młody brytyjczyk- Thomas Hine, który został wysłany przez ojca do przyuczenia się sztuki tworzenia koniaków. Kurs miał trwać krótko, jednak Francuska Rewolucja przedłużyła jego pobyt, co zaskutkowało tym że Thomas odkrył swoją wybranką serca, z którą bardzo szybko ożenił się, była to córka właściciela destylarni- Francoise-Elisabeth. W 1817 roku dom koniaku, w którym Thomas się szkolił; zmienia nazwę na Hine... Ponad 200 lat później, Hine Cognac nadal należy i jest zarządzany przez rodzine Hine. Jako jedyna marka koniaku na świeci posiada akredycje brytyjskiego dworu tj jest to koniak oficjalnie pity przez rodziną królewską Wielkiej Brytanii. Sekret sukces Hine Cognac leży w unikalnych kupażach najlepszych rocznikowych eaux-de-vie, które pochodzą wyłącznie w regionu Petit oraz Grande Champagne, Hine posiada swoją 115-hektarową winnice w Bonneuil, która wydaje na świat najlepsze rocznikowe koniaki spod marki Hine. W samym Bristolu znajduje się ich dodatkowy magazyn na beczki, który charakteryzuje się odmiennymi warunkami maturacji; dzięki czemu Hine tworzy ikoniczne rocznikowe wypusty zwane "Early Landed"
-
Kanonkop
Kanonkop Estate to południowoafrykański producent czerwonego wina, zlokalizowany na niskich zboczach gór Simonsberg, pomiędzy Stellenbosch i Paarl . Słynie z tego, że jest jednym z pierwszych producentów, którzy uprawiają i winifikują Pinotage, typową odmianę winorośli w kraju. Posiadłość produkuje również czerwone wina z klasycznych odmian Bordeaux Cabernet Sauvignon , Merlot i Cabernet Franc .
-
Kavka Polska Wódka
Czerpiąc z wieloletniego dziedzictwa wódek w Polsce, cofamy się do czasów XIX wieku, kiedy wiele destylarni produkowało alkohole, które podkreślały smak i indywidualność, zamiast próbować je filtrować.
Tradycyjną metodą, która słynęła z produkcji jednych z najlepszych wódek, blendujemy wyborne spirytusy żytnie i pszeniczne, a następnie dodajemy niewielkie ilości dojrzewających spirytusów owocowych – jabłkowego i śliwkowego. Jabłko wnosi rześką kwaskowatość, podczas gdy śliwka nadaje wódce słodycz i głębię. Rezultatem jest klasyczna wódka o rzadko spotykanej głębi, złożoności i gładkości. Tak smakowała wódka, odważna i wyrazista.
-
Kopke
Kopke to najstarszy dom Porto założony w 1638 roku przez urodzonego w Hamburgu Nicolau Copque (Kopkë). W 1636 roku osiadł w Portugalii, gdzie zajmował zaszczytną pozycję Generalnego Konsula Ligi Hanzeatyckie j- związku handlowego skupiające kluczowe miasta w średniowiecznej Europie. W tym czasie kupił jedną z większych posiadłości w dolinie Douro. Dwa lata później pierwsze butelki spod marki Kopke trafiły do Północnej Europy. W 1781 roku firma Kopke & Co zakupiła działki pod uprawę winorośli, stając się pierwszym niezależnym producentem porto, który produkuje własne wino, z własnych winogron, magazynuje beczki i butelkuje samodzielnie swoje wina. Porto produkowane pod etykietą Kopke - jednej z najstarszych i najlepszych winnic, to synonim bogactwa i najlepszej jakości win z doliny Douro.
-
La Calonica
La Calonica to przede wszystkim słynne Vino Nobile di Montepulciano. Tradycje tego najsłynniejszego, obok Chianti Classico i Brunello di Montalcino, toskańskiego wina sięgają renesansu. Mistrz piwniczny papieża Pawła III nazwał je w 1549 roku "winem perfekcyjnym".
W 1685 roku w poemacie "Bachus w Toskanii" Francesco Redi obdarzył je tytułem "króla win", wreszcie w XVIII wieku G. F. Neri w odniesieniu do wina z Montepulciano po raz pierwszy użył słowa "nobile", szlachetne. Lokalny etruski patriotyzm winiarzy wpływa na odmienność win. O Nobile mówi się, że pachnie jak Chianti, ale budowę ma niczym Brunello. Winnice La Calonica leżą na północnowschodnim skraju apelacji. Łagodniejsze zimy i niezbyt suche lata także mają wpływ na jakość tutejszych win. Ale niepodobna mówić o jakości win, zwracając uwagę tylko na doskonałość winnicy i jej położenie. Właściciel La Calonica, wybitny enolog Fernando Cattani, ma opinię najlepszego fermentatora w apelacji Montepulciano. Ponadto jest współtwórcą apelacji Cortona DOC.
-
La Rioja Alta S.A.
La Rioja Alta to jedno z najbardziej renomowanych winnic w regionie Rioja, założone w 1890 roku przez pięć rodzin z Rioja i Kraju Basków. Jest szczególnie znane ze swoich klasycznych, pikantnych czerwonych win Gran Reserva, które mogą dojrzewać przez wiele dekad.
-
Langley's
Destylarnia Langley’s założona niemal przed wiekiem do dzisiaj pozostaje w rękach rodziny Palmer. Jest to jedna z ostatnich niezależnych destylarni ginów w Wielkie Brytanii. Destylarnia produkuje wiele marek na zlecenie firm zewnętrznych, jednak to marka Langley's jest ich flagowym produktem. Począwszy od roku 1920 produkuje jeden z najlepszych i najczęściej nagradzanych ginów. Do produkcji Langley's No.8 używany jest miedziany pot stil "Connie" wyprodukowany w 1960 roku przez najstarsza brytyjska firmę John Dore & Company. Tradycyjne metody produkcji, element rodzinnego biznesu, małe partie oraz ręcznie produkowane butelki plasują Langley's No.8 w kategorii ultra premium.
-
Louis Latour
Maison Louis Latour jest znanym i cenionym producentem win czerwonych i białych, głównie Pinot Noir i Chardonnay, w Burgundii. Został założony w 1797 roku i do dziś jest własnością rodziny. Z około 29 hektarami winnic typu grand cru, domena posiada największe gospodarstwa tego typu spośród wszystkich producentów w Burgundii. Ponadto firma posiada winnice w całym regionie, a także na południu Francji w regionach Ardèche i Var.
-
Mamont Syberia
Większość ludzi kojarzy SYBERIĘ jako magiczną krainą rozciągającą się od Uralu do Pacyfiku, od granicy z Chinami, Mongolią i Kazachstanem do Arktyki. Niewielu doświadczyło dzikiego piękna, dziewiczych lasów, jezior, rzek i gór tej krainy. W tym pięknym i surowym krajobrazie powstaje pszeniczna wódka Mamont, w jednej z najstarszej destylarni w Rosji- Itkul. Wódka Mamont powstała, aby uświęcić odkrycie z 2003 roku, zamrożonego przez ponad 18 000 lat ciała Mamuta w syberyjskim regionie Yukatia. To znalezisko zostało uznane za jedno z kluczowych odkryć prehistorycznych, ze względu na doskonały stan zmarzliny.
-
Martín Códax
Winiarnia Martin Codax powstała w roku 1986 jako spółdzielnia zrzeszająca 50 plantatorów winorośli z Galicji w północno-zachodniej Hiszpanii. Nazwa pochodzi od Martina Codaxa, średniowiecznego trubadura, którego wiersze i pieśni przetrwały do dziś jako świadectwo kultury galicyjskiej.
Od pierwszego rocznika ich albarino zostało doskonale przyjęte przez miłośników wina. Aby utrzymać najwyższą jakość winogron Martn Codax zakupił własne parcele oraz zawarł wiele długoterminowych kontraktów z plantatorami. Obecnie firma kontroluje ponad 1400 parceli uprawianych przez 550 rodzin. Dzięki ciągłym inwestycjom w badania, innowacje i kreatywny zespół, Martin Codax utrzymuje najwyższą jakość. Znakiem firmowym jest albarino, wspaniałe, białe wino, które sprawiło, że Galicja znana jest koneserom na całym świecie.
-
Mezan Rum
Mezan Rum to francuski niezależny bottler rumów. Aktualnie na całym świecie można zaobserwować rozwój kategorii rumów, a co za tym idzie rozwój wiedzy konsumenta. Mezan Rum wychodzi naprzeciw tym potrzebom, prezentując rumy z Karaibów, które nie są w żadne sposób ulepszane smakowo i aromatycznie. Elementem unikalnym jest proces maturacji, większość beczek z rumem na etapie młodego wieku jest transportowana do Europy, aby kontynuować proces dojrzewania. Tropikalny klimat karaibski bardzo przyśpiesza proces leżakowania beczek (prawie dwu lub trzykrotnie szybszy niż w Szkocji) przez co rum nie ma czasu aby być podany procesowi utlenianiu, dzięki którym alkohol zyskuje nowych unikalnych walorów smakowych. Misją Mezan Rum jest pokazanie ogromnego spektrum smaków i charakteru rumów z różnych krajów i destylarni, którą potrafią się bardzo różnić. Dlatego wszystkie rumy są rocznikowe, a co za tym idzie wypust każdej edycji jest limitowany.
-
Nonino
Destylarnia Nonino mieści się w Ronchi di Percoto, w regionie Friuli północnych Włoch. Sama marka Nonino się uważa za pioniera grappy super premium, a sam alkohol jest uwielbiany przez włoskich celebrytów.
-
Père Magloire
Père Magloire - założony w 1821 roku na gruntach leżących w samym sercu regionu Pays d'Auge w Normandii, jest jednym z najstarszych domów Calvadosa i jedną z pierwszych francuskich marek, które zostały zarejestrowane w INPI w 1925 roku. Od prawie 200 lat symbolizuje połączenie wyjątkowego know-how i nieporównywalnie szlachetnego normandzkiego terroir a osiem pokoleń Cellar Master'ów utrwala unikalny styl Calvadosa Père Magloire.
-
R. LÓPEZ DE HEREDIA VIÑA TONDONIA
Jeśli można powiedzieć o jakimś producencie, że jest ikoną winiarskiego regionu, że bez niego trudno sobie ten region wyobrazić, to, bez wątpienia takim producentem jest R. López de Heredia Viña Tondonia, rodzinna firma od 138 lat wytwarzająca wielkie wina w regionie Rioja.
-
Rosebank Distillery
PO 25 LATACH „KRÓL LOWLAND WHISKY” PRZEBUDZIŁ SIĘ ZE SNU! LEGENDARNA DESTYLARNIA, KTÓRA ZASŁUŻYŁA NA MIANO NAJLEPSZEJ REGIONIE LOWLAND ZOSTAŁA WSKRZESZONA ZA SPRAWĄ IAN MACLEOD DISTILLERS.
-
San Marzano
Cantine San Marzano to spółdzielnia stworzona w Apulii w 1962 r. przez 19 plantatorów winorośli. W ciągu dziesięcioleci spółka rozrosła się do 1200 członków a powierzchnia winnic do 1000h. Celem nadrzędnym firmy przy produkcji wina jest wykorzystanie możliwości regionu Puglia, zwłaszcza jakości winogron oraz inwestowanie w nowoczesną technologię. Przy zastosowaniu modernistycznych technik produkcji w winnicy powstają eleganckie wina z regionalnych odmian np. z Primitivo czy Negroamaro.
-
Seven Tails Distillers
Firma założona przez dwóch entuzjastów oraz weteranów świata alkoholi. Pierwszy z nich to Joel Fraser, pochodzący z Wielkiej Brytanii barman, który prowadził swoje bary w Singapurze oraz Londynie przez wiele lat. Drugą osobą jest Arnauld de Trubac- Master Blender z ogromnym CV, Arnauld był związany z wieloma międzynarodowymi firmami alkoholowymi (Hine Cognac, Angostura, Cruzan, Chateau d’Esclans czy też Belveder), jest również twórcą marki rum Banks. Tych dwoje dżentelmenów postanowiło odczarować kategorię Brandy, tworząc połączenie eaux-de-vie z regionu Cognac, Armagnac oraz tajemniczej francuskiej brandy. Seven Tails XO to początek ich drogi, przedstawienia światu nowej jakość brandy.
-
Tamdhu
Tamdhu Distillery powstała na brzegu rzeki Spy w roku 1897 - w erze, kiedy wszystko wydawało się możliwe, w okresie, kiedy kupcy, intelektualiści i rzemieślnicy kroczyli razem tworząc nowoczesny świat. Od majestatycznych osiągnięć inżynierii do kształtowania nowych filozofi i doskonalenia najbardziej pożądanego alkoholu świata - szkockiej malt whisky. Tamdhu reprezentuje stary styl whisky z regionu Speyside- oleista konsystencja, delikatna słodycz i delikatnie torfowy słód jęczmienny (5ppm). Wszystkie oficjalne wypusty Tamdhu są leżakowane wyłącznie w beczkach po hiszpańskim winie wzmacnianym- sherry.
-
The Equiano Rum Co
Equiano Rum to efekt kolaboracji dwóch wielkich nazwisk w świecie rumów. Jednym z nich, a jednocześnie współwłaścicielem jest Ian Burrel, Globalny Ambasador Rumów, wielki podróżnik, propagator prawdziwych rumów. Drugą osobą jest Master Blender, Richard Seale- właściciel i menadżer destylarni Foursquare, która w przeciągu dekady otrzymała niezliczoną ilość nagród w tym parokrotnie tytuł "Rum Producer of the Year" nadanym przez International Wine & Spirits Competition.
Equiano został nazwany na cześć Olaudah Equiano, który zasłynął walką przeciwko niewolnictwu. Urodzony w 1745 roku w Nigerii, Olaudah już jako dziecko został porwany do niewoli, w której spędził 30 lat. Udało mu się wykupić, a następnie osiedlić się w Wielkiej Brytanii i tam też założył rodzinę i umarł. Był kluczowym dyskutantem oraz przedstawicielem ludów afrykańskich w brytyjskiej dyskusji dotyczącej niewolnictw, dzięki jego autobiografii ludzie poznali koszmarną wizję niewoli.
-
The Wine People
The Wine People to firma stawiająca na pełną kontrolę nad całym procesem produkcyjnym, począwszy od zarządzania winnicą, przez winifikację prowadzoną przez utalentowanego winiarza, aż po dystrybucję win.
Połączenie klimatu południa Włoch, tradycyjnych odmian winorośli i nowoczesnej technologii pozwala otrzymywać zaskakujące rezultaty.
-
Vacu Vin
Marka Vacu Vin należy do holenderskiej firmy International Innovation Company zlokalizowanej w Delft pod Amsterdamem w Holandii.
-
Velenosi
Winiarnia Velenosi działa od 1984 roku w Ascoli Piceno, w południowej części Marchii. Prowadzi ją małżeństwo Velenosi - Angela i Ercole, których przed kilku laty wsparł w winiarskim przedsięwzięciu biznesmen Paolo Garbini.
Enologiem - konsultantem jest tu Attilio Pagli, jeden z najbardziej cenionych we Włoszech specjalistów w tej dziedzinie. Velenosi pracują w niemal wszystkich najważniejszych DOC Marchii, a portfolio ich win obejmuje z jednej strony białe falerio, offia czy verdicchio dei castelli di jesi, z drugiej - czerwone lacrima di moro i rosso piceno. Eksperymentują też z winami regionalnymi Marche IGT.
-
Vin Bouquet
Vin Bouquet to to hiszpańska firma ,której produkty głównie profesjonalne akcesoria do win i akcesoria dla baru zyskały duże uznanie na światowych rynkach. Dzięki ekskluzywności i innowacyjności produkty Vin Bouquet spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających użytkowników.
-
Vina Carmen
Viña Carmen to pierwsza chilijska winnica, założona w 1850 roku, ale także jedna z najbardziej przyszłościowych i nowoczesnych w swoim winiarskim stylu. Nazwa pochodzi od żony pierwotnego założyciela, ale być może jest niefortunne, że prawie 150 lat później szczep Carmenére został odkryty w ich winnicach, stając się odtąd symbolem nie tylko Carmen, ale także Chile. Wytwórnia Carmen produkuje dziś ogromną gamę odmian, w tym topowy Cabernet Sauvignon, fantastyczne Semillon, soczyste Cinsault, pikantne Sauvignon Blanc i oczywiście pikantne Carmenere. Młoda winiarka Emily Faulconer jest jedną z najbardziej ekscytujących w swoim pokoleniu i nadzoruje wszystkie linie, od łatwych do picia codziennych linii po najwyższej jakości wina premium z wszystkich głównych dolin Chile.
-
Weingut Rudolf Rabl
Winnica Rudolf Rabl znajduje się prestiżowym austriackim regionie Kamptal. Jest synonimem win najwyższej jakości. Tradycja uprawy winorośli sięga 1750 roku.
-
Wemyss Malts
Nazwa marki Wemyss pochodzi od zlokalizowanego na brzegu szkockiego wybrzeża XIV wiecznego zamku Wemyss (wym. łiims). Założycielem pierwszej destylarni w XIX wieku był John Haig. Korzenie rodzinnego biznesu sięgają branży winiarskiej i stąd przeniesione zostały pewne idee do świata szkockiej whisky. Skoro najwybitniejsze wina bordoskie są zawsze blendami kilku szczepów dlaczego nie stworzyć blendu najdoskonalszych malt whisky ? W realizacji tego celu pomógł rodzinie światowy ekspert whisky Charles MacLean stając się szefem firmowej komisji degustacyjnej. Nawet doświadczony miłośnik malt whisky ma niekiedy problemy z terminologią stosowaną w tej branży. Wemyss postanowił butikowe whisky uczynić bardziej zrozumiałymi i dostępnymi dla ich miłośników używając smaków i aromatów oryginalnych maltów wchodzących w skład ich blendu. Dzięki temu konsument może łatwiej rozpoznać styl nabywanej whisky
-
Winnica Srebrna Góra
Wino z winnicy Srebrna Góra
Winnica Srebrna Góra jest obecnie największą winnicą w Polsce i obejmuje obszar 24 ha. Jej główne atuty to: malownicze położenie w dolinie Wisły, południowe stoki gwarantujące doskonałe nasłonecznienie, unikalna wapienno–gliniasta gleba i stanowiący naturalną osłonę Las Wolski.
-
Winnica Wieliczka
Winnica Wieliczka to gospodarstwo ekologicznie prowadzone metodami biodynamicznymi. Znajduje się ona na malowniczych wzgórzach Pogórza Wielickiego, gdzie klimat i gleba tworzą idealne warunki do uprawy winorośli.
-
Youra Spirits
YOURA SPIRITS to producent nalewek, który swoją pasję do tych wyjątkowych trunków przekształcił w rzemiosło. Wieloletnie poszukiwania, doskonalenie receptur i smaków zaowocowały stworzeniem kraftowego produktu, który jest esencją domowej jakości. Każda butelka to zbiór niezapomnianych chwil, rozmów i dyskusji, które przyczyniły się do powstania unikalnej oferty.
Nalewki od YOURA SPIRITS to nie tylko kolejna pozycja w barku, ale przede wszystkim hołd dla polskiej tradycji. Przed II wojną światową nalewki były nieodzownym elementem polskiej kultury stołowej. Dzięki inicjatywie YOURA SPIRITS, polskie nalewki mają szansę powrócić na światowe stoły, prezentując swoją niekwestionowaną jakość.
Wykorzystując wieloletnie doświadczenie biznesowe w kreowaniu produktów i potrzeb, YOURA SPIRITS tworzy wykwintne nalewki, które są prawdziwym wkładem do światowej palety alkoholi mocnych. Ambicją marki jest ciągłe poszukiwanie nowych smaków i rozszerzanie oferty o małoseryjne partie niepowtarzalnych trunków.