Cava produkowana jest w 95 % w regionie Penedes w Katalonii, zwłaszcza w okolicach miasteczka Sant Sadurní d'Anoia. Występuje tu typowy słoneczny śródziemnomorski klimat o łagodnych zimach i umiarkowanie upalnym okresie letnim, a także równomiernie rozłożonych w ciągu roku niezbyt obfitych opadach. Winnice położone są na łagodnych wzgórzach od wybrzeża Morza Śródziemnego do wysokości 800 m n.p.m. Jednak większość z nich leży mniej więcej w środku tego obszaru w przedziale wysokości 200-300 m.n.p.m. Zbiory odbywają się od połowy sierpnia do końca października. Prawo do produkcji Cavy ma jeszcze sześć innych regionów Hiszpanii: Aragonia, Rioja, Nawarra, Kraj Basków, Walencja i Estremadura. W roku 2015 zarejestrowanych było łącznie 241 producentów uprawiających 33,6 tys. hektarów.

Tradycyjnie w apelacji Cava DO używane są trzy odmiany winorośli: Macabeo 35,3 % upraw, Xarel-lo 25,5 % i Parellada 20,3 %, ale także Chardonnay 8,7 % i Pinot Noir 2,5 %. Macabeo zwykle stanowi około połowę mieszanki głównie dlatego, że jest bezpieczna w uprawie i daje pewne, przewidywalne plony. Owocowo neutralne w smaku odpowiada za wystarczającą kwasowość cavy. Ciekawe, lekko ziemiste usta przypisuje się Xarel-Lo. Parellada nadaje z kolei lekko jabłkowy aromat i miękkość. Rada Regulacyjna Win Musujących dopuszcza jeszcze użycie Grenache, Monastrell, Malvasia i Trepat.

W zależności od zawartości cukru cavy klasyfikuje się następująco:

Brut Nature zawiera do 3 gramów cukru resztkowego na litr wina.
Extra Brut od 3 do 6 gramów.

Brut od 6 do 12 gramów.
Extra Seco (nazywany również Extra Dry) zawiera od 12 do 17 gramów cukru resztkowego.
Seco (Dry) od 17 do 32 gramów.
Semi-Seco (Semi-Dry) od 32 do 50 gramów.
Dulce (słodka) powyżej 50 gramów cukru resztkowego na litr.

Dwa pierwsze rodzaje nie są w ogóle dosładzane, czyli jak w przypadku szampana non dose.

Ze względu na czas starzenia dzielimy cavy następująco:

Joven minimum 9 miesięcy do 15

Reserva od 15 do 30 miesięcy

Gran Reserva powyżej 30 miesięcy

Wymagany poziom alkoholu to nie mniej niż 10% i nie więcej niż 13%.