Isonzo i Carso

Nad Zatoką Triesteńską, będącą częścią Zatoki Weneckiej na Adriatyku, nieco na południe od dwóch poprzednich, leżą kolejne dwa regiony winiarskie Friuli: Isonzo i Carso. Region Isonzo położony jest bezpośrednio na południe od Collio na równinie wzdłuż rzeki Isonzo. Dzięki niej występują tu gleby aluwialne. Tutejszy mikroklimat charakteryzuje większa ilość opadów niż w pozostałych regionach Friuli. Najlepsze winnice zlokalizowane są na północnym-wschodzie, w pobliżu niewielkiej  miejscowości Cormons przy granicy słoweńskiej. Należy wspomnieć, że miejscowość ta ma prawa miejskie od 1910, roku kiedy to otrzymała je z rąk Cesarza Franciszka Józefa I.  
Region ten słynie z win musujących robionych z Pinot Bianco, Chardonnay, Malvasia Istriana (sadzonka, którą przywieźli rzekomo weneccy kupcy z Grecji) i Sauvignon Blanc. Inne uprawiane tu odmiany to: Gewürztraminer, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Blaufränkisch, Moscato Giallo, Moscato Rosa, Pinot Grigio, Pinot Nero, Refosco,  Riesling, Schioppettino, Friulano, Verduzzo i Welschriesling. Inną regionalną ciekawostką jest Vendemmia Tardiva, wino robione metodą późnego zbioru z Chardonnay, Pinot Bianco, Friulano i Verduzzo. Od 1988 istnieje Isonzo Vendemmia Tardiva DOC.
Jeszcze nieco na południe, w pobliżu Triestu leży region Carso. Leżący już na półwyspie Istria, ma klimat typowo morski. Warunki naturalne  idealnie nadają się do uprawy podstawowego tutaj, a pochodzącego ze Słowenii, czerwonego szczepu  Terrano. Od 1985 istnieje Carso DOC. Podstawą Carso Rosso jest właśnie Terrano, którego musi zawierać minimum 70%. Pozostałe 30% to inne czerwone odmiany dopuszczone w apelacji czyli: Piccola Nera, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Refosco dal Peduncolo Rosso. Podstawowym białym szczepem jest Malvasia Istriana. Inne to:  Chardonnay,  Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Traminer, Vitovska.