Region Szampanii jest najdalej na północ wysuniętym regionem europejskich upraw (oprócz Wysp Brytyjskich, gdzie nota bene wytwarza się bardzo dobre wina musujące), którego produkty są znane i cenione na całym świecie. Rozciąga się na obszarze departamentów: Aube, Haute-Marne, Marne, Ardennes, ok. 145 km od Paryża. Zajmuje tereny falistej i pagórkowatej niziny na wschodnich krańcach Basenu Paryskiego. Apelacja obejmuje 31.000 h upraw. Istnieją szampany białe i różowe a technologia ich produkcji jest trudna i skomplikowana. Za wynalazcę uważa się mnicha benedyktyńskiego P. Pérignona z opactwa Hautvillers.

Szampan Henri Abele

Obowiązują dwie metody: szampańska ( champenoise) albo klasyczna.

Do produkcji szampana używa się gron Pinot Noir, Meunier i Chardonnay. Moszcz z winogron (bez maceracji) wlewa się do kadzi stalowych (rzadziej do beczek). Wino fermentuje a następnie jest mieszane z różnymi innymi wina ( mogą być z różnych szczepów i winnic). Po tym procesie wino jest rozlewane do butelek i dodawa jest mieszanka drożdży i cukier, dzięki której zakorkowane wino musuje, wytwarzając alkohol i C02, który rozpuszcza się w winie. Jest to druga fermentacja i trwa ona do kilku tygodni po czym obumarłe drożdże osiadają na dnie butelki. Następnie wino dojrzewa minimum 15 miesięcy w pozycji poziomej. Ostatnią fazą produkcji jest powolne obracanie do pozycji pionowej i osad przesuwa się do szyjki butelki. Gdy ten pieczołowity proces zostanie zakończony, szyjki wraz z osadem zamraża się. Usunięcie korka powoduje, iż zamrożony fragement szyjki ( a własciwie wina z szyjki ) łatwo usunąć. Wino uzupełnia się mieszanką starego wina z tzw. rezerwy i można już korkować butelkę. Wino dojrzewa jeszcze kilka miesięcy zanim zostanie wysłane do sprzedaży. Większość szampanów to wina nierocznikowe. ( w związku z domieszkami win z rezerw podczas procesu produkcji )

henri abele szampan

Apelacja: Champagne AOC

 

Obszar wyznaczony w 1927 roku do produkcji szampana to 32 000 hektarów. I tylko wina na tym terenie wytwarzane mają prawo do używania nazwy SZAMPAN. Wszystko poza może być co najwyżej znakomitym winem musującym zrobionym metodą tradycyjną. Do produkcji szampanów używa się gron Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonnay.

butelki szampana