Rioja temat zdawało by sie banalny każdy zna, ale jednak złożony i niejednoznaczny. Juz poożenie tego liczącego 65 tys ha upraw winosrośli regionu trudno uznać za przynależne do Kastylii, bo częściowo leży także w Kraju Basków i Nawarrze. Sam Region dzieli się na trzy podregiony  Rioja Alta, Rioja Alavesa i Rioja Baja. Jego stolicą jest najlepiej skomunikowane, zarówno z całym regionem jak i atlantyckimi portami, leżące nad rzeką Ebro miasto Haro.
Rioja
Pierwszymi masowymi konsumentami win z tego regionu byli rzymscy legioniści w II wieku p.n.e. Istnieje nawet śmiała teoria, że Rzymianie zakładając winnice w Bordeaux zabrali stąd sadzonki. Już w okresie średniowiecza wina te stały się szerzej znane w całym chrześcijańskim świecie dzięki licznemu międzynarodowemu towarzystwu. Po pierwsze w postaci wędrującym tamtędy do  Santiago de Compostella pielgrzymom ,  był to wówczas najważniejszy cel pielgrzymów obok Rzymu i Jerozolimy, Po drugie rycerzom biorącym udział w rekonkwiście. Po epoce napoleońskiej był to już powszechnie znany produkt w Europie, jednak największa część eksportu wędrowała na rynek angielski.

Wymogi apelacyjne są tutaj obecnie bardzo tolerancyjne, dopuszczają na przykład użycie jako domieszek do podstawowego Tempranillo różnych szczepów, nawet międzynarodowych. Praktyką jest też skupowanie gron, na które sztywną cenę ustalają władze apelacji co nie sprzyja dbałości o ich jakość. Powoduje to też bardzo dużą rozbieżność pomiędzy winami, produkuje się tu przeciętne delikatnie mówiąc wina marketowe, jak i wybitne o światowej renomie.

Wina dzielą się tradycyjnie na cztery kategorie zależne od okresu starzenia i jakości gron
Joven czyli  wino wyprodukowane bez użycia beczki. Do szybkiego spożycia.
Crianza to wino starzone  przez co najmniej12 miesięcy w beczce i 12-24 w butelkach. W wypadku win białych i różowych minimalny okres użycia beczki wynosi 6 miesięcy;
Reserva, co najmniej 12 miesięcy w beczce i 24   w butelkach. W przypadku win białych i różowych minimalny czas w beczce – 6 miesięcy; 18 w butelkach.
Gran reserva robione tyko w lepszych latach. 24 miesiące beczki i 3 lata w butelkach. W wypadku win białych minimum 6 miesiecy beczki i 42 miesięcy w butelkach.

Rioja