Dolina Maule jest częścią Doliny Centralnej (Región del Valle Central) - największego obszaru winiarskiego Chile. Już w 1590 r pojawiły się wzmianki o uprawie winorośli na polach Maule. O ile pewnym jest, że hiszpańska kolonizacja tych ziem szła niezwykle wolno z powodu oporu Indian, o tyle nie mniejszy był upór enkomenderów Bartholome Blumenthal i jego zięcia Pedro Lisperguer, którzy w końcu uczynili z tych ziem region produkujący wino.

Dolina Maule charakteryzuje się największym zróżnicowaniem klimatycznym ze wszystkich regionów winiarskich Chile, co w połączeniu z szeroką gamą różnych gleb oraz faktem, iż uprawia się tu wszystkie szczepy, jakie są w tym kraju reprezentowane, daje w rezultacie szeroki wachlarz możliwości produkcji win bardzo różnych. Jest ona także kolebką szczepu Carménère.

Korzystając ze znacznego oddalenia od Andów i zimnego wpływu tego pasma górskiego na klimat, w Dolinie Maule uprawia się przede wszystkim winogrona czerwone, gdyż otrzymywane z nich wina odznaczają się wyjątkową dojrzałością, niemożliwą do osiągnięcia bardziej na południe.

W ostatnich latach wielu winiarzy z tego regionu, zajmujących się do tej pory produkcją win na skalę masową, zaczęło się przestawiać częściowo lub całkowicie na produkcję win wysokiej jakości.