Galilea to jeden z najważniejszych pod względem produkcji win jakościowych region Izraela. Położony jest na północy kraju, przy granicy z Libanem. Wyróżniamy następujące strefy w jego obrębie:Dolna Galilea, Górna Galilea, Wzgórza Golan (najchłodniejszy region Izraela) i Tabor. Wysokość nad poziom morza winnic położonych na Wzgórzach Golan sięga 1200m, opadając w Górnej Galilei do 700m. Chłodne zimy oraz gorące, długie lato, z temperaturami normowanymi przez chłodne powiewy z okolic góry Hermon sprawiają, iż wina zyskuja bogatą owocowość, trudną do uzyskania w innych rejonach kraju.
Chociaż uprawa starożytnych odmian winoraśli wygasła dawno temu, obecnie Izrael opiera winiarstwo o międzynarodowe szczepy winne. Dzięki dużym wpływom enologów kalifornijskich wina izraelskie są okrągłe, miękkie, owocowe - w stylu win z Nowego Świata (w przeciwieństwie do klasycznego stylu win libańskich). Najlepiej sprawdzają się w takich warunkach klimatycznych uprawy szczepów: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah a z odmian białych Chardonnay, Sauvignon Blanc i Muscat.