Na wschód od Dunaju leży jeden z najpopularniejszych regionów produkujących wino czerwone Bikaver (drugi region z wyłącznością na to wino to Szekszard). Swoją siedzibę ma tutaj wybitny producent win Tibor Gal, twórca wina Ornellaia z firmy Bolgheri w Toskanii.
Do czasów powojennych głównym szczepem tworzącym Byczą Krew była Kadarka. Obecnie najlepsi producenci tworzą to wino ze szczepów: Kekfrankos (Blaufränkisch), Kéoportó (Blauer Portugieser), Cabernet Sauvignon, Merlot, oraz Zweigelt.Dobrą sławą cieszą się też produkowane i leżakowane wina jednoszczepowe z odmian kosmopolitycznych - Chardonnay i Cabernet Sauvignon. Wśród uprawianych tutaj ciekawych, białych rodzajów winogron znajdujemy też: Furmint, Hárslevelü, Juhfark, Leányka, Ezerjó i Kéknuelü.