Głównym regionem produkującym wina czerwone na Węgrzech jest Villany-Siklos. To węgierska Toskania, jeden z najbardziej znanych terenów poza granicami Węgier i bodaj jedyny (może oprócz Tokaju) gdzie większość winnic jest w posiadaniu drobnych producentów.
Ta część kraju przy granicy z Chorwacją odznacza się ciepłym i dość suchym klimatem z gorącą porą letnią, co pozwala tworzyć wina gęste, skoncentrowane, o śródziemnomorskim charakterze.
Gleby w większości są lessowe i gliniaste, ale warto dodać,że na cielistość win wpływa głównie wapienne podglebie.
Na 1,5 tys. ha winnic uprawia się głównie grona czerwone, tak typowo węgierskie: Kekfrankos, Kadarka, w lżejszych winach Kekporto, rzadka krzyżówka Medoc Noir, jak i francuskie: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot. Rozpoczęto też eksperymenty z hodowlą Syrah a tradycyjnie na niewielką skalę uprawia się też austriacki szczep Blauburger.
Pod względem koncentracji dobrych producentów, jakości i różnorodności stylistycznej win Villany niewątpliwie króluje dziś wśród węgierskich regionów produkujących wina czerwone.