Umiarkowany klimat śródziemnomorski, bliskość rzeki Tag oraz właściwości gleby regionu Ribatejo decydują o specyficznym charakterze tych win. Są to wina białe i czerwone, łagodne, aksamitne, lekko owocowe. Mają intensywny kolor i aromat, w którym dominują czerwone, mocno dojrzałe owoce oraz lekko waniliowy zapach drewna. Są to wina wyróżniające się jakością i uznaniem, zwłaszcza te zawierające w nazwie:”Vinhos da Quinta”.

Najważniejsze lokalne odmiany winogron czerwonych to Periquita, Trincadeira Preta i João de Santarém. Odmianą białych jest niezwykle aromatyczna Fernão Pires. Odmiany importowane to: Cabernet Sauvignon i Sarah.

Obszar, na którym produkowane są wina ze świadectwem pochodzenia Regionu Ribatejo ( „Denominação de Origem Ribatejo” ) obejmuje także regiony: Almerim, Cartaxo, Chamusca, Coruche, Santarem i Tomar.

Wina o bardzo wysokiej jakości opatrzone są etykietą z napisem „DOC – Ribatejo” i „Regional Ribatejo”.