Roussillon Rousillon to najdalej na południe wysunięty region winiarski Francji. Z sąsiadującą Langwedocją łączy go bardzo wiele. Taka sama struktura glebowa - łupkowe, wapienie, żwirowate, w większości identyczne uprawiane szczepy - Grenache, Mourvedre, Cinsault, Syrah, Carignan, również podobne nasłonecznienie.
Te oraz inne wspólne cechy powodują, iż Roussillon i Langwedocja bywa często traktowany łącznie - Languedoc-Roussillon. O ile Langwedocja zaczęła być poważnie eksploatowana i rozwijana przez przemysł winiarski, to Roussillon pozostaje w tym względzie pół kroczku z tyłu.

Słodkie wina naturalne(VDN) od dawna mają ugruntowaną pozycję. Robione są z Grenache, Marcebeu, Malvoisi i oczywiście z Muscatu. Nasłynniejsze apelacje to: Rievsaltes, Muscat de Rivesaltes, Banyuls, Banyuls Grand Cru, Maury.

To wina, które dzięki swojej przebogatej strukturze połączonej z finezją, ciekawą owocowością musiały być dostrzeżone i zostały docenione przez koneserów.
Czerwone wina Roussillon zawierają się w apelacjach: Cotes de Roussillon, Cotes de Roussillon Villages,i Collioure.

Największa część produkcji regionu jest sklasyfikowana jako Vin de Pays oraz Vin de Table i jest produkowana przede wszystkim w departamentach: Aude, Pireneje Wschodnie.