Veneto należy do pierwszej trójki regionów winiarskich Włoch, górując nad innymi zarówno pod względem ilości jak i jakości win. Region leży w sercu dawnej weneckiej republiki la Serenissima, która do 1866 roku była częścią Austro-Węgier.
Geograficznie region możemy podzielić na dwie części: część północną, ze wzgórzami i pogórzem Alp oraz część nizinną, bardziej żyzną, na południu i południowym-wschodzie. Najlepsze winnice znajdują się na granicy między tymi dwoma częściami, u podnóża wzniesień, gdzie dobry drenaż gleby i korzystny klimat stwarzają optymalne warunki do uprawy winorośli.
Klimat w Veneto jest ciepły, łagodny, o śródziemnomorskim charakterze wokół jeziora Garda, chłodniejszy w części górzystej na północy i znów cieplejszy w miarę zbliżania się do wybrzeża Adriatyku.
Dwa weneckie wina są oznaczone kategorią D.O.C.G. (Bardolino Superiore, Recioto di Soave), oprócz tego są 22 apelacje D.O.C. Do największych apelacji tu i w całym kraju należą Valpolicella i Soave.
Valpolicella to rejon pełen dolin, wyżłobionych przez rzeczki płynące z północy na południe, co odbija się w nazwie wina z tego terenu (Valpolicella znaczy dolina wielu piwnic). Uprawia się tu głównie winogrona Corvina, Rondinella, Molinara oraz wiele innych. Przynależność do Austro-Węgier spowodowała sprowadzenie do Wenecji szeregu szczepów z Europy środkowej.
Rejon Valpolicella zdobył uznanie również za wina passito, słodkie recioto i wytrawne amarone. Metoda produkcji tych win polega na tym, że najzdrowsze i mocno dojrzałe winogrona odkłada się po zbiorach do suszenia na matach słomianych lub w drewnianych przegrodach na strychu, gdzie leżą do stycznia albo lutego kolejnego roku po winobraniu. W tym czasie owoce tracą do 33% swojej masy (odparowana zostaje głównie woda), następnie przez tłoczenie i fermentację uzyskuje się skoncentrowane, pełne wina z charakterystyczną goryczką w smaku.
Okręg Soave leży u stóp Monte Lessini i tu powstaje znane, łagodne wino Soave. Najważniejszym szczepem w tym winie jest miejscowa Garganega; przepisy dopuszczają też domieszki Chardonnay, Pinot Bianco i Trebbiano.
Inne apelacje znajdujące się w obrębie Veneto to: Bardolino, D.O.C. Bianco di Custoza, D.O.C. Bagnoli di Sopra, D.O.C. Colli Euganei, D.O.C. Breganze oraz D.O.C. Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene. Warto wspomnieć,że ostania apelacja to królestwo win musujących ze szczepu Prosecco.Są to wina łagodne, z charakterystycznym zapachem kwiatów, jabłek i gruszek i lekkim posmakiem goryczy.