Region ten jest tym dla włoskiego winiarstwa czym Burgundia lub Bordeaux dla Francji. Dlatego pewnie sąsiedztwo z Francją jest nieprzypadkowe. Jest on ojczyzną tak wielkich win jak Barolo czy Barbaresco. Rozciąga się on u podnóża Alp (Piemont oznacza podnóże gór) Nebbiolo jest najszlachetnieszym czerwonym szczepem północnych Włoch a może nawet całych Włoch. Jeżeli producenci nie chcą aby grona te spełniały normy Barolo DOCG wytwarzają wyśmienite wina np. Nebbiolo d'Alba lub Langhe Nebbiolo, które również są apelacjami ale mniej wymagające. Oprócz Nebbiolo uprawia się tu z wyśmienitymy rezultatami Barberę. Wina te dojrzewają szybciej. Równie doskonałe wyniki daje uprawa szczepu Dolcetto, który swe miejsce znalazł na wyżej położonych i stosunkowo chłodniejszych winnicach. piemont1.jpgW regionie Piemontu znajduje się aż 7 apelacji DOCG i 43 DOC - jest to prawdziwe królestwo wina. W regionie dominują raczej małe rodzinne firmy, chociaż zdarzają się też duzi producenci jak Fontanafredda. Dlatego w tym regionie duże znaczenie (szczególnie przy Nebbiolo) ma terroir - nachylenie, gleba i nasłonecznienie, mikroklimat winnic. Nie należy też zapominać, że Piemont to drugi producent po Szampanii solidnych win musujących. Wykorzystuje się wtedy szczep Moscato d'Asti, a apelacja to Asti DOCG.