Francja Południwo Zachodnia (Sud Ouest de la France) Region ten obejmujący swoim zasięgiem ogromną połać Francji od dorzecza rzeki Dargogne aż po Pireneje. Łączny obszar uprawy winorośli obejmuje 30 000 ha, z czego 16 000 ha ma prawo do oznaczenia A.O.C. Różnorodność to podstawowa cecha tego regionu. Zróżnicowanie apelacji, dopuszczonych szczepów, jakości produkowanych win jest zdumiewająca.
Rozwój przemysłu winiarskiego rozpoczął się tu w latach 30 ubiegłego stulecia i trwa nadal. Na jego rozwój niewątpliwy wpływ ma sąsiedztwo Bordeaux.
W odległych czasach wpływ przemysłu winiarskiego z Bordeaux był tak ogromny, że uniemożliwał rozwój regionu. I tak na przykład win z Cahors używano, ze względu na jego intencywną barwę, jako domieszki do czerwonego Bordeaux.

Pólnoc regionu to przede wszystkim Bergerac(A.C od 1936) z satelickimi apelacjami: Cotes de Bergerac, Pachermant, Montravel, Monbazillac.

Z regionu tego wywodzą się wina czerwone produkowane z tych samych szczepów co w Bordeaux. Są ostre, dobrze zbudowane, z wyraźnymi owocowymi nutami.
Tutejsze białe wina pochadzą za szczepów Semillon, Sauvignan, i Muscadelle. Choćby wymienić Bergerac, Montravel - z jego wytrawnymi, rasowymi, wyraźnie owocowymi winami bądź Cotes de Bergerac, czy Cotes de Montravel z winami znacznie łagodniejszymi i łatwiejszymi w odbiorze.
Monbazillac z kolei jest wysokiej klasy winem likierowym o dużej delikatnaści, pachnącym kwiatami i miodem, o dużym potencjale starzenia. Słaby Sauternes czy dobry Monbazillac za podobne pieniądze? Wybór jest prosty.

Wśród najlepszych apelacji prym wiodą wina z Cahors nad rzeką Lot oraz Madiran z południa regionu.
Winnice rejonu Cahors produkują głównie ze szczepu Cot, Tannat i Merlot. Szczepy te dają wino o mocnej budowie, ciemnym kolorze, oraz charakterystyczny dla szczepu Cot bukiet. Są winami przeznaczonymi do leżakowania.
Madiran jest winem czerwonym wywodzącym się ze szczepu Tannat, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon. Wina tutejsze są bogate w garbniki i bardzo zyskują leżakując. Trafiają się Madiran bardziej gibkie, dające się pić jako młode.